Чуйте шума на марсианския вятър (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 декември 2018 в 10:06 11424 0

Кредит NASA

Сондата на НАСА InSight, която кацна на Марс, изпрати първия аудиозапис на звука на вятъра на повърхността на Червената планета, съобщи в Twitter ръководителят на агенцията Джим Брайденстайн (Jim Bridenstine) в събота.

"Извънредно: Хората не са чували никога звука на вятъра на Марс досега! Чуйте звуците на Марс, записани от InSight, докато марсианските ветрове обикаляха нашия модул за кацане. По-добре е да слушате със слушалки или със субуфер", пише той.

Към съобщението е приложено 20-секунден запис на неравномерен приглушен звук. Сайтът на НАСА обяснява, че записът е направен с помощта на силно чувствителен сеизметър, предназначен за проучване на земетресенията в Марс. Но на 1 декември той записва звука на вибрациите на слънчевите панели от вятъра, а по-късно апаратът го изпраща на Земята. В бъдеще сеизмометърът ще бъде инсталиран на повърхността на планетата.

Звуците също са записани и от сензора за налягане на въздуха и този запис също е публикуван на сайта.

Ветровете са със скорост 16-24 км/ч.

Сондата InSight е предназначена за изследване на геоложката структура на Марс. Стартира през май. Апаратът успешно се спусна на планетата в района Elysium Planitia на 26 ноември. Вече изпрати и снимки от Марс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !