Чуйте шума на марсианския вятър, записан от марсохода на НАСА

Елена Николова Последна промяна на 23 февруари 2021 в 13:01 17498 0

Кредит NASA

Марсоходът Perseverance записа и изпрати до Земята първия аудиоклип от Червената планета, улавящ тихия марсиански ветрец. Записът е публикуван от американската космическа агенция NASA в понеделник.

По-рано бяха публикувани и няколко изображения от кацането на марсохода. Изпращането на видео и аудиофайлове до Земята отнема няколко дни. 

Близо 3-минутен клип, публикуван от НАСА, показва последните минути от кацането на Perseverance.


На сайта си космическата агенция е качила и друг 20-секунден файл, от който се чува само вятърът по повърхността на Марс. Това са и секундите след кацането на роувъра. Шумът е записан на 20 февруари 2021 г.

Марсоходът Perseverance е оборудван с два микрофона - един в предната част и един отстрани на робота.

През следващите седмици, месеци и години микрофоните ще записват шума на вятъра, пясъчните бури и този на марсохода, рушащ скали със своя лазера. 

„Мислим, че ще чуем звуци, подобни на тези на Земята, на планета, която е на десетки милиони мили“, изтъкна планетарният учен Брус Бетс от организацията "Планетарното общество"(The Planetary Society) пред Mashable миналата година. 

Звуците на Марс са малко по-различни от тези на Земята. Това се дължи на по-тънката атмосфера на планетана, както и на факта, че е изградена от различни газове, сред които и голямо количество въглероден диоксид. Земната атмосфера е съставена предимно от азот и кислород.

Марсоходът Perseverance

Основната мисия на Perseverance е да търси следи от миналия микробен живот на Марс и да изучава климата и геологията на планетата. Самият роувър тежи около 1000 килограма (1,1 тона) и е с размерите на малка кола.

В четвъртък той тръгна на друга мисия, рискована маневра до пресъхнало езеро, наречено "Кратер Джезеро". Perseverance ще изследва кратера през следващите две години.

Източник: The Perseverance rover just recorded the Martian wind, Mashable

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !