Чувствате се по-млад от възрастта си? Това може да означава, че мозъкът ви застарява по-бавно

Ако някой се чувства по-възрастен от годините си, това може да е знак, че трябва да преразгледа начина си на живот

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 юли 2018 в 00:01 7190 0

Кредит Pexels

Първото проучване, което свързва субективната възраст с биологичната възраст, показа, че възрастните хора, които се чувстват по-млади, имат по-малко признаци на стареене на мозъка.

Мозъкът ни е най-сложният орган в тялото ни. Невроучените имат представа за какво отговарят отделни области от мозъка, но немалко неща остават загадка, като например защо някои хора развиват болестта на Алцхаймер.

Също така има много невярна информация за мозъка. Но е сигурно, че поддържането на мозъка млад и здрав е жизненоважно и е доказано, че някои упражнения предотвратяват ефектите от стареенето.

Според новото изследване, публикувано в списание Frontiers in Aging Neuroscience, има може би още една тайна, която поддържа мозъка ни млад и тя е свързана с нашето мислене.

Екипът на Джеянг Чий (Jeanyung Chey) от Сеулския национален университет в Корея си поставя за цел да проучи връзката между субективната и реалната възраст на мозъка. 

В проучването участват 68 здрави хора на възраст от 59 до 84 години и се извършват сканирания с ядрено-магнитен резонанс на мозъка, за да се анализира количеството на сивото вещество в различни области.

Участниците също така попълват въпросник за възрастта им и дали се чувстват по-възрастни или по-млади, както и когнитивните им способности и дали се чувстват здрави.

Хората, които заявяват, че се чувстват по-млади от възрастта си, обикновено получават по-добър резултат от теста за проверка на паметта. Също така се смятат за по-здрави и е по-малко вероятно да са депресирани.

Но това не е само лично усещане, тъй като тези, които се чувстват по-млади, също така имат по-голям обем сиво вещество в долния фронтален гирус и горния темпорален гирус - свързани с езика, речта и звука.

"Открихме, че хората, които се чувстват по-млади, имат структурните характеристики на по-младите мозъци", заяви Чий за ScienceDaily.

"Важно е, че тази разлика остава силна, дори когато се отчитат други възможни фактори, включително личностните характеристики, субективното здраве, депресивните симптоми или когнитивните функции."

Изследователите не знаят със сигурност дали по-младите мозъчни характеристики са заради усещането за субективната  или не, но смятат, че тези, които се чувстват по-възрастни, може да са по-наясно с процеса на стареене на мозъка им.

Друго възможно обяснение е, че хората, които се чувстват по-млади, се ангажират с повече физическа и умствена активност и водят по принцип по-стимулиращ живот, който подобрява тяхното здраве на мозъка.

Тези, които се чувстват по-възрастни, може да са се примирили със своята възраст и да са престанали да са толкова жизнени, което влияе върху техните когнитивни способности.

"Ако някой се чувства по-възрастен от годините си, това би могло да бъде знак, че трябва да преразгледа начина си на живот, навиците и дейностите, които могат да допринесат за застаряването на мозъка и да вземе мерки за по-добра грижа за здравето на мозъка си", коментира Чий.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !