Curiosity е открил мастни киселини на Марс

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 март 2015 в 10:20 4088 0

Кредит НАСА

На 46-ата конференция по планетология, която се проведе в Тексас, учени са представили първите резултати от анализите на химическия състав на течностите, събрани от марсохода Curiosity. Един от ръководителите на мисията Даниел Глевин (Daniel Glavin), астробиолог от НАСА, заяви, че марсоходът е открил следи от мастни киселини.

Учените твърдят, че да се провери произхода на находката е все още невъзможно. Засега е невъзможно да се определи дали откритите мастни киселини има биологичен или небиологичен произход, както и да се разбере дали откритието не е следствие от заразяване или замърсяване на пробите.

Молекули на карбоновите киселини с дълги верига, които се отнасят към мастните киселини и съответстват на примесите, които са преди това са открити в аргилитите на областта Къмберланд в северната част на Англия. Анализираното съединение може да съдържа и алкохолни молекули.

Мастните киселини са основни компоненти на клетъчните мембрани във всички форми на живот, идентифицирани някога от науката, включително микроорганизмите. Поради тази причина, съобщава Глевин , въпросът за биологичния произход на намерените молекули е "въпрос за един милион долара".

На първо място, изследователите ще изключат възможността от заразяване, т.е. мастните киселини да били донесени от Земята до Марс чрез марсохода. За щастие, според учените, вероятността, че това е така, е много малка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !