Curiosity е отново в действие

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 март 2015 в 07:45 2609 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/Univ.

Този район в подножието на планината Шарп (Mount Sharp) се изследва от Curiosity от септември 2014 г. до март 2015 г., Маршрутът продължава към по-високи слоеве на планина, наречена Artist's Drive.

Представители на американската космическа агенция НАСА са заявили, че марсоходът Curiosity се завръща към работата си за изследване на повърхността на Червената планета за първи път, след като получи късо съединение в края на миналия месец. 

Припомняме ви, Curiosity бе неподвижен, след като на 27 февруари, получи късо съединение, докато роботизираната ръка се опитва да прехвърли пробата, която бе събрана от масив, наречен Телеграф Пик (Telegraph Peak). Според НАСА, късото съединение може да е по вина на механизма за управление на сондажния апарат. Поради тази причина в момента НАСА все още не планират отново да активират този научен инструмент.

"Тази ценна проба от Телеграф Пик лежеше в ръката, така дразнещо близко в течение на две седмици. Много сме доволни, че я получихме за анализ," - заяви Ashwin Vasavada, учен от проекта Curiosity от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Марсоходът Curiosity не изпълняваше две седмици изследователската си мисия. За щастие, специалистите успяха дистанционно да решат проблема и да приведат марсохода в състояние, годно за по-нататъшното изпълнение на научноизследователска дейност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !