Д-р Джон Кембъл вижда оптимистичен знак за пандемията в Европа (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 06 април 2020 в 00:26 8087 0

Наскоро публикувахме статия за съставен от Имперския колеж в Лондон математически модел на база данните от разпространенито на коронавируса в 11 европейски държави, според който се оказа, че мерките за ограничаване на коронавируса може да са предотвратили 120 000 смъртни случая в цяла Европа.

Това само по себе си е много хубаво, но д-р Джон Кембъл видя в този доклад и още един много оптимистичен и важен знак.

Д-р Джон Кембъл (John Campbell) е преподавал 40 години на медицински сестри в Англия и по света, а сега е звезда в YouTube с над 600 000 абоната като постига славата си заради своите видеоклипове за новия коронавирус. Ежедневните му видеоклипове включват актуализации за международните последици от пандемията, съвети за собствената ви защита и семейството ви и обяснение на механиката на предаването на вируса. 

Философията му е проста: "Хората, които са добре информирани, е по-вероятно да вземат правилни решения", обяснява той и неслучайно в интернет вече има подписка за издигането на д-р Джон Кембъл за председател на Световната здравна организация.

Но какво открива д-р Кембъл:

"В доклада се споменава, че между 7 и 43 милиона души са били заразени до 28 март. Тези официални бройки всъщност се равняват между 1,88 и 11.43 процента от населението на тези единадесет европейски страни (Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания)".

"Това означава, че вече са заразени невероятно голям брой хора", подчертава във видеото докторът.

И излага идеята си:

"Но фактът, че заразените могат да бъдат 5-6-7-8-9-10 процента от населението от тези 11 европейски страни, може да звучи тревожно, но това е наистина добра новина. Това може да означава, че много от тези хора са имали незначителни симптоми и не са били хоспитализирани или починали".

"Сега знаем, че плашещо количество хора са били хоспитализирани и са починали и болните са много, но ако има огромно количество хора, които са заразени, това ще доведе до намаляване на процента на хората с усложнения".

И дава няколко примера за тази "най-окуражителна публикация", която му е попадала.

Степента на заболеваемостта представлява броят на засегнатите хора, които са заразени със заболяването, като дял от общото население.

Този показател (между 1,88  и 11.43) е процент, който е най-висок в Испания, последван от Италия. Авторите на проучването от Имперския колеж в Лондон не дават обяснение. Според д-р Кембъл причината да е толкова висок процентът на заболеваемостта в тези страни е, защото там болестта се е разпространила сред населението много преди да е установено това. Германия не изглежда, че има толкова ранен епицентър, нито Норвегия, така че д-р Кембъл очаква изоставане между 2 и 3 седмици и предприетите мерки за блокиране са добро решение. Според д-р Кембъл това означава, че всъщност може да очаква смъртността да продължи да нараства през следващите две седмици, включително и във Великобритания.

Това не означава, че стратегията за блокиране не работи, това означава, че има ефект на забавяне, така че екипът препоръчва настоящите мерки да останат.

И така според д-р Кембъл за Италия, с 60 милиона население 1,88% представляват 1 128 000, а при 11,43% от населението това са  6 858 000 вече преминали през инфекцията и с изработен имунитет срещу новия вирус. Тези цифри изглеждат оптимистично.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !