Д-р Стефан Митев: Не прекалявайте с лекарствата срещу COVID-19

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 ноември 2020 в 08:13 6923 0

В тази несигурна обстановка някои лекари прибягват към "изписването на ненужни (и потенциално опасни) лекарства, когато това не се налага", твърди д-р Стефан Митев, основател на Българско Рационално Общество.

В пост във фейсбук той обръща внимание на този феномен, познат на професионалистите като дефанзивна медицина. Защото самолечението или изписването на излишни лекарства може да бъде опасно.

"Нека илюстрирам ситуацията с личен пример. Аз прекарах COVID-19 сравнително леко. Стоях си вкъщи 14 дни и имах единствено загуба на обоняние, което се възвърна за около седмица. Не съм приемал никакви медикаменти по време на изолацията. Не се и налагаше. Нямах симптоми, които да изискват фармакологична намеса. Просто изчаках организма ми да се пребори с вируса и за щастие нямах никакви нежелани последици.

"След като се върнах на работа и обмених „пациентски опит“ с най-различни хора установих, че моята история на медикаментозно въздържание е по-скоро изключение. Поради страх или по препоръка на лекар мнозина са приемали всевъзможни комбинация от витамини, цинк, аспирин, антибиотик азитромицин, кортикостероид дексаметазон или дори са си поставяли инжекции от антикоагуланта надропарин. Правили са всичко това при никакви до минимални оплаквания. Твърдя, че в най-добрия случай са си дали парите на вятъра, а в най-лошия може излишно да са си причинили странични ефекти. Не ме разбирайте погрешно. Вирусът е изключително опасен и от него умират много хора. Но тук коментирам какво се случва с лицата, които имат леко или безсимптомно протичане, които са значителна част от заразените. Много от тях излишно използват медикаменти само за тяхно спокойствие или от нуждата да се направи „нещо“. Но не винаги е нужно да се прави „нещо“. Има самоограничаващи се заболявания, които преминават сами независимо какво правите.

"Ако приемете даден медикамент и след малко се почувствате по-добре, значи ли това, че медикаментът е причината за това? Помислете преди да отговорите. Истината е, че няма как да знаете. Може медикаментът да е помогнал, но може и просто това да е бил естественият ход на събитията, които ще се случат независимо от вашата намеса. Отговорът на зададения въпрос се дава САМО И ЕДИНСТВЕНО при провеждане на рандомизирани плацебо-контролирани проучвания. Няма друг начин. Субективният ви опит не доказва нищо. Съжалявам, но е така. Само че за да го разберете се изискват знания по епидемиология и медицинска статистика, които дори българските медицински университети не дават. Трябва допълнително четене на английски език, за което не всеки има време или желание.

"Трябва да приемате лекарства само по лекарско предписание. Иначе може сами да си вредите. Наглед „безопасни и често използвани“ медикаменти може да крият неподозирани за вас рискове. Аспиринът е важна причина за кървене от храносмилателната система, както и за образуването и перфорацията на стомашни язви. Дексаметазон потиска имунната система и се прилага само при тежки форми на COVID-19, не е необходим при леките случаи. Антибиотикът азитромицин може да ви вкара в животозастрашаваща аритмия. Да не говорим, че антибиотичната резистентност е глобален проблем, който ще става все по-важен.

"Накратко, не се лекувайте сами. Не приемайте медикаменти по ваше усмотрение, защото ви звучи логично или защото приятел го е правил и е имал добър резултат. Единствено науката дава отговор на сложните медицински въпроси. Пазете се и внимавайте какви избори правите. Понякога сами си вредите най-много, съветва д-р Митев.

***

Публикувано в НаукаOFFNews с разрешението на автора.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !