ДНК изследване задълбочава мистерията на хималайско езеро, пълно със скелети

Сред загиналите „поклонници“ от хималайско езеро Рупкунд се оказаха и гърци

Ваня Милева Последна промяна на 21 август 2019 в 11:08 16528 0

Езерото Рупкунд. Кредит: Utsav Verma/Flickr

Международен екип учени извършиха серия от биоархеологически анализи на останки от езерото Рупкунд, наричано "Езеро на скелетите", и откриха сред останките на починалите хора такива, дошли от Средиземноморието.

Присъствието на поклонници от Гърция на индийски религиозен празник през 9-ти век е необяснимо за учените.

Оказа се, че на брега на езерото в Индийските Хималаи са се случили две трагедии с разлика от хиляда години.

Работата на изследователите от САЩ, Германия и Индия е публикувана на страниците на Nature Communications.

На надморска височина от пет хиляди метра в Хималаите се намира езерото Рупкунд. То е малко - с диаметър само 40 метра - но е запазило скелетите на повече от 500 души, открити през 1942 г.

„Зловеща сцена“

Странността на Рупкунд обезпокоява дори професионалистите. През 50-те години на миналия век един изследовател описва мястото като „зловеща сцена, която ни спира дъха“. И в продължение на десетилетия много учени се опитват да разберат кои са мъжете и жените в Рупкунд и кога са починали.

Причината за смъртта на хората остава неизвестна. Малко вероятно е да са загинали в битка - останките принадлежат както на мъже, така и на жени и не са открити оръжия или признаци на военно насилие. Жертвите са били здрави, когато са починали, което изключва масова епидемия.

Местна народна песен разказва легендата, че процесия по време на Радж Джат - поклонение, провеждано в областта на всеки 12 години, в почит на богинята Нанда Деви -  е осквернила светостта му с танцуващи момичета, заради което разгневената Нанда Деви ударила шествието с „железни топки“, падащи от небето.

Възможно е жертвите от Рупкунд, загинали по време на Радж Джат, да са били застигнати от силна градушка. Съобщава се, че са намерени сред останките чадъри, използвани по време на шествието, а черепите на някои поклонници имат незараснали фрактури, може би следи от градушката, от смъртоносните „железни топки“ от песента, които трябва да са били с размер на топка за крикет - с диаметър до 7 см и тегло до 500 г.

Рупкунд получил името "Езеро на скелетите".

Човешки скелети край езерото Рупкунд. Кредит: Wikimedia Commons

Какво правят гърци на индийско поклонение от 9-ти век? Въпрос без отговор

Останките на 82 починали били подложени на генетичен анализ. Резултатите показват, че жертвите са две разнородни генетични групи - близки до съвременното европейско и близкоизточно население и до австралоазиатската популация от северноиндийските Хималаи.

Екип от изследователи, воден от учени от Харвардския медицински факултет, проведе задълбочено проучване на случилото се. Групата извърши радиовъглероден и остеологичен анализ на останките, секвенира ДНК на 76 индивида (72 кости и 4 зъба) и реконструира начина им на хранене, използвайки стабилни изотопи.

Генетичният анализ показа, че скелетите от езерото Рупкунд всъщност принадлежат на три отделни групи. Група от 23 души е с генетична връзка със съвременното южноазиатско население. Други 14 имат родословие, характерно за източното Средиземноморие - по-специално Крит и континентална Гърция. И само един човек е с произход от Югоизточна Азия.

Радиовъглеродното датиране разкри, че всички тези хора са загинали по време на няколко събития, разделени във времето приблизително с хиляда години. Хората от Южна Азия умират през VIII-X век, всички останали - през XVIII-XX век. Стабилните изотопи показват ясна разлика в хранителните профили на тези две основни групи.

Данните опровергават хипотезата за едно единствено катастрофално събитие.

„Нашето проучване установи, че историята на езерото Рупкунд е много по-сложна, отколкото се предполагаше преди“, заключава съавторът Дейвид Райх (David Reich) от Медицинския факултет в Харвард. „Сега сме изправени пред загадката как мигранти от източното Средиземноморие са достигнали бреговете на планинското езеро в Индия преди няколкостотин години.“

Защо средиземноморска група поклонници е пристигнала в Рупкунд? Изследователите нямат отговор на този въпрос.

„Опитахме се да отговорим с всички възможни източници на генетични потекло на скелетите на Рупкунд, но не успяхме да отговорим защо хората от Средиземноморието са пътували до това езеро и какво правят тук“, пише съавторът на изследването Нирадж Рай (Niraj Rai), археогенетик от Института за палеоучения в Лакнау, Индия.

Източник: DNA study deepens mystery of lake full of skeletons, National Geographic

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !