Да си популярен или да си смирен – това ли е въпросът?

Софийски фестивал на науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 април 2018 в 12:55 3826 0

Задава се осмият Софийски фестивал на науката. Поредният празник на науката ще се проведе от 10 до 13 май 2018 г. (от четвъртък до неделя) в София Тех Парк, бул. Цариградско шосе 111, в сграда “Джон Атанасов”.

"След първите седем години, за които казват, че са най-важните, осмицата ще ни омагьоса със символа на безкрайността. Нека се опитаме да надникнем в света на безкрайните възможности, които ни дава съвременната наука!" - пише в сайта на организатора, Британския съвет.

Представяме ви един от акцентите в предвидената богата програма.

Четвъртък от 19:00 ч., зала Мтел Арена

"Да си популярен или да си смирен – това ли е въпросът?

Заповядайте на вдъхновяваща среща-разговор за смисъла на медицината и смелия път на проф. Фердинанд Валденбергер, един от водещите кардиохирурзи в Европа – част от екипа, направил първата в света успешна трансплантация на сърце на новородено.

Първият хирург, поставил байпас на биещо сърце в немскоговорящите страни, днес продължава да работи активно в Австрия. Поставя изкуствени сърца на деца и възрастни, преподава и извършва безплатни сърдечни операции в Судан и Йемен.

“В професионалния си път винаги съм водил битка между успеха и славата, от една страна, и смиреността и скромността, от друга. Понякога се оказвах вкопчен в дилемата между медицинския напредък, постиженията отвъд границите на възможното и лекарската преценка колко агресивен метод да използвам, за да помогна на пациента. У мен е имало противоречие между силната амбиция да бъда хирург-звезда и дълбоко вкоренения синдром на помагащия. Борех се с нарцистичния “Дориан Грей” образ на кардиохирурга и в следващия момент откликвах на алтруистичния повик да осигуря продължителна и всеобхватна грижа за отделния човек, близките и общността му. Днес работя най-вече да повлияя на близките си хора с ценностите и мислите си за човека и медицината, която помага и същевременно обединява научния напредък и благосъстоянието. Искам да бъда добър лекар и да помагам на колегите си да използват постиженията на изкуствения интелект, да вземат решения и да познават потенциала на персонализираната медицина.” – проф. Фердинанд Валденбергер

В партньорство с Асоциацията на студентите-медици в България - София и Посолство на Австрия в България.

Повечето от събитията са безплатни, а входът за останалите продължава да е на символичната цена от 5 лева. Резервирането на места за безплатните събития, както и закупуването на билети, вече става през една и съща онлайн система, достъпна от сайта на фестивала. Ако нямате възможност да направите онлайн плащане, можете да закупите билети от офиса на Британски съвет на ул. Кракра 7 в София или на място, от щанд Информация на фестивала.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !