Да, възможно е жена да забременее докато е бременна

Антония Петрова Последна промяна на 05 март 2017 в 17:31 15601 0

Смущаващо и срещу всичко, което сме учили относно сексуалното си развитие, се оказва, че всъщност една жена може да забременее ... докато е вече бременна.

Макар да звучи пресилено, науката потвърждава, че при много извънредни обстоятелства една жена може да продължи да бъде в овулация докато е бременна и да зачене друго дете.

Процесът е познат като суперфертилност. Тоест една жена има два фетуса, развиващи се в нея по едно и също време, но на различни етапи от развитие. 

Учените успокояват, че това е малко вероятно да се случи. Всъщност, според статия, публикувана през 2008 г. в European Journal of Obstetrics and Gynaecology това се е случвало само десет пъти до този момент. През годините е имало множество твърдения за подобни случаи, но макар повечето да са опровергани, изследователите смятат, че поне 10 от тях изглеждат като истина. А след излизането на статията са регистрирани още няколко такива случая.

През 2009 г. жена от Арканзас, САЩ, забременява след като вече носи бебе на 2,5 седмици. Двете бебета се раждат здрави чрез секцио на 2 септември, като едното е било с две седмици по-малко развито от другото. През 2015 г. австралийка ражда две момичета, които на възраст са с десет дни разлика. 

Как това е възможно? Супербременността е всъщност често срещана при бозайниците без хората, като гризачите, зайците, конете, овцете и кенгурата. Понякога тези бозайници имат две матки за двойна бременност, а друг път менструалният им цикъл просто продължава по време на бременността. Това се разглежда като доста полезна репродуктивна стратегия при някои видове.  

При хората обаче супербременността е много рядка - това е защото ведага след като жената забремене нейното тяло активно блокира евентуална втора бременност. Обикновено освобождаването на яйцеклетки спира щом жената забременее, а хормоналните и физически промени от бременността работят съвместно за предотвратяване на друго зачеване, обясняват от New York times.

По някакви причини обаче, при суперфертилността една бременна жена все още може да има овулация. Спермата тогава успява да оплоди яйцеклентката по някакъв начин, преодолявайки цервикалната слузеста тапа, която блокира шийката веднага щом жената забременее. Накрая трябва да се случи проникване - което е невероятно деликатен процес дори и при обикновените бременности. И когато жената е вече бременна хормоните й трябва да направят негостоприемната среда в матката годна за проникване на друга оплодена яйцеклетка.

"За да се случи суперфертилност при хората, трябва да се изпълнят три на пръв полед невъзможни условия", докладва Халил А. Касимали (Khalil A. Cassimally) за Scientific American през 2011 г. "Овулацията трябва да се случи по време на започнала бременност, спермата някак трябва да намери път през блокирания цервикс до фалопиевата тръба, през заетата матка и накрая трябва успешно да проникне в нищо неподозиращата вече заета матка", обяснява той. 

За разлика от бременност с близнаци, която се случва или когато оплодената яйцеклетка се раздели на две, или когато две яйцеклетки биват оплодени от два сперматозоида по едно и също време, то суперфертилността води до това жената да бъде бременна с допълнителен фетус, който е по-млад от съществуващата вече бременност.

До момента в нито един от признатите случаи не е имало разлика между бебетата повече от две седмици. Според статията от 2008 г. в European Journal of Obstetrics and Gynaecology, досега при потвърждение на суперфертилност двата фетуса имат отделни амниотични сакове. И имат различни размери по време на бременността и след раждането си.

Предвид на малкия брой случаи, върху които учените трябва да работят, все още не еясно защо суперфертилността се случва понякога и дали има рискови фактори, които могат да доведат до увеличаване на този феномен. Но д-р Касимали отбелязва, че случаите на суперфертилност са по-чести при жени, които са преминали през лечение на безплодие, което може да обясни как една или две прегради биват преодоляни. 

Въпреки факта колко рядка е суперфертилността, учудващо, повечето бебета, появили се по този странен начин, оцеляват. Основният риск се състои в това, че бебетата се раждат по едно и също време, въпреки възрастовата им разлика, така че едно от тях има допълнително предизвикателство от това да е преждевременно родено.

Допълнителна информация за суперфертилността можете да намерите тук. А ние ви предлагаме да се насладите на видео на процеса на оформяне на фетуса тук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !