Да видиш света през ушите си

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 февруари 2018 в 00:00 3404 0

Кредит ERC = Science²

"Да виждаш с ушите си" звучи абсурдно, но израелският изследовател Амир Амеди (Amir Amedi) успя да създаде приложение на смартфон за незрящи.

Преди около 50 години американски невролог се опита да проектира устройства за незрящи, с които да получат усещане за света чрез малки електрически импулси към езика им. 

Сега израелският учен Амир Амеди, подкрепен с европейско финансиране, смята, че е въпрос на няколко години до  появата на пазара на устройство, което да помогне на незрящите да "чуват" света около тях.  Но други изследователи проучват как бихме могли да "виждаме" магнитните полета или инфрачервената светлина. 

Ключът към всички тези наглед фантастични способности е да разберем как мозъкът възприема света и той се оказва много по-гъвкав, отколкото се очакваше.

"Това показва, че мозъкът е гъвкаво работеща машина", отбелязва Амеди.

Използвайки устройството EyeMusic на Амеди, незрящите хора ще могат да разпознават лица, пози на тялото и цветове, да четат емоциите на други хора. Високите обекти се представят с високи степени на звука, докато ниските обекти - с по-ниски. Ширината на обекта се представя от продължителността на звука, цветът се предава с помощта на различни музикални инструменти. Звукът далеч не е музикален, но 10 часа обучение е достатъчно, за да се научи някой на основите на този нов език - въпреки че доброто му усвояване отнема повече време.

Напълно сляп от 3-годишна възраст човек след 22,5 часа обучение с EyeMusic, коментира: "Това е като да научиш нов език". Друг незрящ по рождение споделя "чувам песен или нещо подобно и си казвам "о, това звучеше като бяло"".

www.brainvisionrehab.com

Амеди е учен с 15-годишен опит в областта на мозъчната пластичност и мултисензорната интеграция. Той има особен интерес към срителната рехабилитация. Доцент е в катедрата по медицинска невробиология в Еврейския университет и Центъра за мозъчни изследвания ELSC.

Изследванията на Amedi са сред няколкото проучвания на сетивата, финансирани през последното десетилетие от Европейския съвет за научни изследвания (European Research Council - ERC) - водещата агенция за авангардни изследвания на ЕС.

Интерактивна версия за изследванията на Амеди е достъпна на сайта ERC = Science², комуникационна кампания, която използва популярни научни теми като "дълголетие" и "храна", за да представи изследванията, финансирани от ERC, и потенциалното им влияние върху обществото.

Може да чуете пробен запис на това, с което могат да "виждат" незрящите:

Разработката на Амеди е първата от поредицата статии за сетивата, публикувани на ERC = Science².

За Европейския съвет за научни изследвания

Мисията на ERC е да насърчава най-висококачествените научни изследвания в Европа чрез конкурентно финансиране и да подпомага учените с авангардни изследвания във всички области, въз основа на научните им постижения. ERC има за цел неговите грантове да помогнат за създаването на нови и неочакани научни и технологични открития - такива, които могат да формират основата на нови индустрии, пазари и социални иновации на бъдещето.

Грантовете на ERC се присъждат чрез открита конкуренция на проекти, ръководени от стартиращи и утвърдени изследователи, независимо от техния произход, които работят или ще работят в Европа. Единственият критерий за подбор са научните качества.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !