Дадоха име на малка планета от Слънчевата система

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 февруари 2017 в 13:00 5830 0

Кредит IAU

Една от малките планети на Слънчевата система официално получи името Бернардбоуен (Bernardbowen), след конкурс за името на небесното тяло.

Името е избрано от Международния център за радиоастрономически изследвания (International Centre for Radio Astronomy Research - ICRAR), основател на която е астрофизикът Бернар Боуен, съобщава EurekAlert!.

Планета се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер. За да направи една обиколка около слънцето й трябват 3.26 земни години.

Небесното тяло е открито на 28 октомври 1991 г. и досега бе известно като (6196) 1991 UO4.

В категория "малка планета" са небесни тела, които както планетите се въртят около Слънцето, но не са нито планети, защото са малки, нито са комети. Малките планети могат да бъдат планети джуджета, астероиди, троянски коне, кентаври, обекти от Пояса на Кайпер и други транснептунови обекти.

Проектът theSkyNet работи от 2011 г. и предвижда доброволци да дарят своята излишна изчислителна мощност на ICRAR, за да помогнат на астрономите да разкриват тайните на Вселената.

50 000-те доброволци имаха възможност да участват в конкурс на Международния астрономически съюз (IAU) за имена на планети в нашата Слънчева система.

Бернардбоуен е една от 17-те незначителни планети, които бяха кръстени в петък.

Сред другите наскоро кръстени малки планети са Кагура, традиционен японски театрален танц и Мехдия (Mehdia), арабската дума за подарък.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !