Дали Дядо Коледа посещава само богати деца?

Георги Гърков Последна промяна на 18 декември 2016 в 11:00 7591 1

Широко разпространената представа, че Дядо Коледа дава подаръци на добри, а не на непослушни деца, е вероятно погрешна. Оказва се, че посещенията на белобрадия старец зависят повече от социоикономически фактори, отколкото от поведението на децата. Това подсказват резултатите на ново проучване от Харвардската школа по обществено здраве, както съобщава Eurekalert.

Изследването e публикувано в Коледното издание на The BMJ.

Изследователите установяват, че отсъстват емпирични данни за това дали Дядо Коледа дава или не дава подаръци на деца, които са послушни, и решават да проучат факторите, които могат да повлиият на посещение от добрия старец.

Научният екип провежда телефонна анкета със 186 болнични педиатрични отделения във Великобритания, за да провери дали Дядо Коледа ги е посетил през Коледата на 2015 г. Те установяват корелация между информацията за посещения от Дядо Коледа с вероятни повлияващи фактори - включително данни за нивата на отсъствия в училище, на младежка престъпност и на социоикономическо изключване в дадената област.

Дядо Коледа е посетил по-голямата част от педиатричните отделения - установяват учените в анкетата. Но шансовете за посещение са сравнително по-ниски за отделенията в области със социоикономическо изключване в сферите на доходи, заетост, здраве, образование и разполагане с жилище. В контраст с това учените не откриват връзка между посещенията на стареца и отсъствията от училище или нивата на младежка престъпност.

Изследователите дори проверяват за връзка между посещенията в педиатричните отделения и разстоянието на болниците от Северния полюс - но не установяват такава.

При все това те признават за ограниченията на проучването - включително липсата на данни за качеството на уискито, останало в болниците, наличието на комини и свободни места на паркинга.

Като възможна стратегия за компенсиране на липсата на Дядо Коледа в някои педиатрични отделения, учените предлагат назначаването на местни Дядо-Коледовци, които да се насочат към по-слабо посещавани региони.

"Отговорността на стареца да доставя подаръци на децата по света в рамките на 24-часов период е легендарна", коментира Джарвис Чен, който е водещ автор на изследването. "Но нашето проучване показва, че социоикономическото изключване представя съществени пречки за преодоляването на предизвикателството - дори за необикновените способности на Дядо Коледа."

Джон Парк - друг водещ автор, добавя, че "опровергаването на мита за послушните и непослушните деца може да има важни последствия - включително възможно нарастване на проявите на лошо поведение от децата покрай Коледа, ако разберат това. Обикновено бихме се надявали проучването да достигне по-широка публика. Но в този случай предупреждаваме за разгласяването на резултатите - особено пред деца, в името на разтревожените родители по целия свят".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

19.12 2016 в 00:42

Лапландското финансово разузнаване е разкрито!