Дали бездимните цигари са по-безопасни от обикновените? (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 юли 2018 в 10:51 73353 3

Управляващите планират съществено поскъпване на бездимните цигари, които набраха популярност по света, а вече и у нас. Ако плановете се осъществят, кутия от новия тип бездимни цигари ще поскъпне от 5,50 (колкото е средната цена на повечето марки) до 10 лева.

Дали бездимните цигари са по-безопасни от обикновените?

Какво казва науката?

Тютюневият продукт на Филип Морис, известен като IQOS, не трябва да се продава на пазара с твърдението, че намалява риска от заболявания в сравнение с традиционните цигари, заключава експерт на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) по-рано тази година на страницата на Live Science.

Но как точно работят тези продукти и защо FDA изказва съмнение спрямо претенциите на компанията?

IQOS е вид тютюнев продукт, "който не гори". Тези продукти биха могли да се смятат за "нещо по средата между [традиционните] цигари и електронните цигари", заяви Уилям Шадел (William Shadel), асоцииран директор на програмата за обществено здраве в Rand Corp., неправителствена изследователска организация.

Устройствата използват за пушене тютютневи "пръчици" за еднократна употреба, които се загряват, за да отделят аерозол, но не изгарят. По-специално тези тютюневи пръчици съдържат преработен тютюн заедно с няколко други компоненти, включително вода, глицерин и целулозни влакна. Пръчиците се поставят в държач, който електронно контролирано загрява тютюна чрез т.нар. "heating blade", твърди компанията.

Тютюнът се нагрява до температура от 350 градуса по Целзий, което е достатъчно, за да се получат изпарения, но е недостатъчно, за да  изгори. (Тютюнът в традиционните цигари гори при температура около 600 градуса С, според Филип Морис.) Продуктът се доставя с зарядно устройство, което да зарежда електронния държач.

Продуктът IQOS се различават от електронните цигари, тъй като последните загряват и изпаряват течност, която обикновено съдържа никотин.

Филип Морис твърди, че тъй като IQOS не изгаря тютюна, продуктът отделя много по-ниски нива на вредните химикали, които обикновено се намират в тютюневия дим. Компанията иска да продаде продукта с твърдението, че използването на продуктите намалява риска от заболяванията, които обикновено се свързват с тютюна, в сравнение с традиционните цигари.

FDA обаче гласува да се отхвърли това твърдение, като заяви, че компанията не е предоставила достатъчно доказателства, за да покаже, че нейният продукт намалява риска от заболявания в сравнение с цигарите, съобщава Reuters. Но Американската агенция по храните и лекарствата одобри твърдението, че продуктът отделя по-ниски нива на токсични химикали в сравнение с традиционните цигари.

Това заключение "изглежда правилно въз основа на наличните досега доказателства", заяви Шадел.

На теория IQOS продуктите би могло да са по-безопасни, защото не водят до изгаряне на тютюна, коментира Шадел. Но "няма достатъчно доказателства, че потребителите ще са подложени на по-малък риск", ако използват продукта, отбеляза Шадел за Live Science.

Повечето от проучванията на IQOS са проведени от Филип Морис, а са нужни много повече изследвания от независими учени, които не са свързани с компанията, за да се определи безопасността на продукта, според Шадел.

Освен това, "не е ясно дали достатъчно пушачи ще преминат към тези продукти", за да имат полза за общественото здраве, коментира Шадел.

Заключението на FDA е само препоръка, а агенцията удължи срока за приемане на коментари, включително данни, изследвания и друга свързана с тях информация, за да вземе окончателно решение дали Филип Морис може да продава IQOS в Съединените щати и  твърденията на компанията. Продуктът вече се предлага в 29 страни, включително България.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

11.07 2018 в 14:45

Стефане, ще ме учиш на химическа номенклатура в някой друг живот.

23293

2

Стефан

03.07 2018 в 23:02

"Оксид"? :)))
А ако се стегнеш в кръста химически? Каталитичното горене, то и термодиализа, какво отделя, и къде го крие? Тогава що затрихме коксовите батерии на Кремиковци?
Имаш плюс по първите две точки, ако и да не се целуваме. По другите две - ще ти подаря пепел, за посипване на главата.

15914

1

поп Дръвчо

03.07 2018 в 17:12

Като непушач виждам само предимства:
1. Смърди много по-малко - както самият пушек, така и пушачът и събеседниците му по-късно
2. Няма пепел която да лети из въздуха в цялото помещение и да полепва по предмети и стени
3. Много по-нисък пожарен риск
4. Не се отделя въглероден оксид и други доказано вредни продукти на горенето