Дали филмът е подходящ за деца? Ще познаете по въздуха

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 октомври 2018 в 01:44 3386 0

Кредит Pixabay

Така нареченият „възрастов рейтинг” на филмите ги класифицира според това дали съдържанието им е неподходящо за определена възраст по отношение на неща като секс, насилие и др.

Едно ново проучване внася обективност в тези обикновено изключително субективни оценки.

Изследователи от Института по математика към обществото "Макс Планк" и Университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц намериха измерим критерий за определяне на подходящата възраст за филмите.

Изследването им показва, че концентрациите на изопрен в киносалоните - газ, освобождаван, когато хората са нервни и напрегнати - може да бъде добър показател за оценката.

Издишаният въздух ни разказва много за емоциите в киносалона

Без съмнение това ви е познато: Гледате екшън трилър. На екрана героят се бори за живота си. Намирате се на ръба на седалката си, следейки действието със затаен дъх и стискайки облегалките на седалката. Това, което не можете да видите и вероятно не осъзнавате, е, че дишате по различен начин от нормалното - поемате по-къси и по-чести вдишвания. Пулсът ви също се ускорява. И повечето от хората в киносалона вероятно изпитват същото. В резултат на това по време на тази сцена въздухът в целия кинотеатър се променя, тъй като публиката издишва повече, нивата на въглеродния диоксид и други химични съединения в салона се покачват.

Това е вярно не само за тази конкретна филмова сцена, но и за целия филм. В зависимост от това дали са вълнуващи, забавни, тъжни или скучни, филмовите сцени създават характерен модел в издишвания въздух - което означава, че всеки филм има своя собствена "въздушна текстура".

Това откриха изследователите в новото проучване, публикувано в списание PLoS ONE. Те  няма нужда да гледат филма или израженията на публиката, за да разберат дали публиката е развълнувана от определена сцена или не - те просто анализират издишания въздух и веднага могат да разберат кои емоции сцената в момента предизвиква в аудиторията.

Миризмата на напрежение

В Германия възрастовият рейтинг се определя от Комитета за саморегулиране на Филмовата индустрия (FSK), който разглежда съдържанието на всеки филм в страната. Например филми като "Хари Потър", "Междузвездни войни" и "Дракула"  са подходящи само за зрители на възраст над 6, 12, 16 или 18 години, според оценката на FSK.

Учените от "Макс Планк" измислиха по-обективен метод за оценяване на това дали филмите са подходящи за различни аудитории. По време на 135 прожекции на 11 различни филма те инсталират високо чувствителни мас спектрометри във вентилационната система на киносалон в Майнц.

Застъпени са различни жанрове - комедии като "Тайният живот на Уолтър Мити" и "Бъди", екшън филми като "Хобит" и научно-фантастичния трилър "Игрите на глада: Сойка-присмехулка – част 2". 

Устройството може да проследява промените в състава на въздуха на ниво части на трилион (ppt). На всеки 30 секунди екипът анализира концентрацията на 60 различни съединения.

Химикалът, който привлича вниманието на изследователите, е изопрен, който се образува в човешкото тяло чрез метаболитни процеси и се съхранява в мускулната тъкан. Всеки път, когато се движим или сме напрегнати, малки количества от веществото се освобождават от кръвоносната система заедно с издишания въздух.

"Когато станем нервни или се развълнуваме, явно неволно се мърдаме напред-назад на седалката в киното или напрягаме мускулите си", обяснява Джонатан Уилямс (Jonathan Williams), водещ автор на проучването от Изследователския институт по математика към обществото "Макс Планк".

Авторите съобщават в статията си, че за широк диапазон от филмови жанрове и възрастови групи, нивата на изопрен надеждно корелират с възрастовия рейтинг, определен от индустрията.

"Изопренът е добър индикатор за емоционалното напрежение в рамките на една група", отбелязва Уилямс. "Нашият подход би могъл да осигури обективен критерий за класифициране на филмите".

Новият метод може да се окаже полезен при определянето на възрастовия рейтинг на филма при спорни случаи - не винаги е ясно коя класация работи най-добре. Той може също така да се превърне в полезен инструмент за проследяване на начина, по който стандартите за възрастова класификация се променят във времето

Уилямс има и друга идея. Той и колегите планират да изследват взаимовръзките между други химични съединения и други човешки емоционални състояния, а не просто напрежение. Дали други емоции оставят следи във въздуха е предмет на друго проучване в бъдеще, което ще изисква по-контролирани лабораторни условия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !