Дали ваксините ще ни защитят срещу новите варианти на SARS-CoV-2

Ваня Милева Последна промяна на 07 януари 2021 в 15:49 4673 0

Случаи на пандемията CoViD-19 в Южна Африка.Кредит: Wikimedia Commons

Учените проверяват дали ваксините срещу COVID-19 ще защитят хората срещу новоидентифицираните варианти на SARS-CoV-2 във Великобритания и Южна Африка, тъй като и двата съдържат необичаен брой мутации в сравнение с други варианти на коронавируса.

Тези мутации са концентрирани главно в сегмента на генома на вируса, който кодира шиповия протеин, към който ваксините на Pfizer/BioNTech, на Moderna и на Oxford-AstraZeneca изграждат имунитет.

Това допълнително изследване идва след като британският здравен секретар Мат Ханкок заяви пред радио BBC, че е по-загрижен за южноафриканския вариант, известен като 501.V2, що се отнася до ефикасността на ваксината, отколкото британския вариант, известен като B.1.1.7.

Промяна на формата на шиповия протеин

Британският вариант бе открит за първи път през септември, а здравните служители забелязаха, че той бързо се разпространява в страната в средата на декември, което доведе до по-строги ограничения за движение и бизнес в рамките на дни.

Южноафриканските власти съобщиха на 18 декември, че 501.V2 до голяма степен измества другите щамове на коронавируса още през ноември.

501.V2 носи мутация в шиповия протеин наречена E484K, която не присъства в щама във Великобритания.

„Доказано е, че мутацията E484K намалява способността на антитела да разпознаят вируса“, което може да помогне на вируса да заобиколи имунната защита, осигурена от предишна инфекция или ваксинация, обяснява Франсоа Балу (Francois Balloux), директор на Института по генетика към Университетския колеж в Лондон. Той обаче отбелязва, че мутацията не е достатъчна, за да може вариантът да заобиколи защитата, осигурена от ваксините.

Джон Бел, имунолог от Университета в Оксфорд, който е член на британската работна група за ваксините, коментира пред Times Radio, че ваксините ще работят върху варианта във Великобритания, но е "под голям въпрос" дали ще работят срещу варианта 501.V2, тъй като все още има оскъдни доказателства за това.

Експерти казват, че се очакват още мутации на вируса.

„Вирусите мутират и ще се появят нови щамове“, казва в изявление Джеймс Нейсмит (James Naismith), директор на Института Розалинд Франклин. „Така нареченият южноафрикански щам има редица промени и учените се опитват да разберат тяхното значение. Някои от промените са доста значителни и по този начин привлича много вниманието на учените. Все още не знаем достатъчно, за да кажем повече от това“.

В малко вероятния сценарий южноафриканския вариант значително да намалява ефикасността на ваксината, според Бел разработването на модифицирана ваксина ще отнеме четири до шест седмици.

„Сега си играем на котка и мишка“, коментира той пред Times Radio. "Това не са единствените два варианта, които ще видим."

Одобрените ваксини действат ли на 501.V2?

Ричард Леселс (Richard Lessells), експерт по инфекциозни болести в Университета на Квазулу-Натал, който изследва генома на южноафриканския вариант, казва пред Асошиейтед прес, че изучаването на ефективността на ваксините срещу 501. V2 е „най-належащият въпрос, пред който сме изправени в момента”.

Той и колегите му правят анализи, използвайки кръвта на хора, които преди това са били заразени с вируса, и кръвта на хора, получили ваксина, за да се опитат да отговорят на този въпрос.

Вирусологът от Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" Картик Чандран (Kartik Chandran) съобщава за The Scientist в имейл, че би било полезно да се изследва и клетъчния имунитет, който е отговор, задвижван от Т-клетките и може да е по-малко чувствителен към мутациите на шиповия протеин, отколкото неутрализиращите антитела и може би там се крие отговорът.

Подобно на британския вариант, учените подозират, че 501.V2 е по-заразен от другите щамове на SARS-CoV-2, тъй като бързо е станал доминиращ в крайбрежните райони на страната. Леселс заявява, че очаква вариантът бързо да стане доминиращ в Йоханесбург, най-големият град на страната, и околните провинции.

В момента Южна Африка преживява нова вълна на вируса с бързо нарастване на новите и смъртните случаи, надминавайки това, което страната преживя при първата си вълна в края на юли.

След откриването на първите случаи на британския вариант в САЩ, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ имат за цел да секвенират 6500 проби от вируса на седмица, в сравнение с 3000 на седмица, които в момента се секвенират. 501.V2 все още не е открит в САЩ.

Не е изключено да има случаи и в България на британския вариант. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !