Данни от Израел показват, че южноафриканският вариант може да „пробие“ ваксината на Pfizer

Ваня Милева Последна промяна на 12 април 2021 в 00:00 8642 0

Южноафриканският вариант на коронавируса може доста умело да „заобиколи” ваксината на Pfizer-BioNTech, установи първото по рода си реално проучване в Израел.

Докладът на учени от Университета в Тел Авив и Clalit Health Services, най-голямата здравна каса в Израел, е публикуван в сайта за препринти MedRxiv и следователно все още не е рецензиран.

Изследването, публикувано в събота, сравнява около 400 членове на здравната организация Clalit Health, които са дали положителен тест за вируса 14 дни или повече след получаване на първата доза от ваксината в сравнение с 400 неваксинирани пациенти, които също са се заразили с коронавируса. Кохортите са съпоставени според възрастта, бранша, пола и други характеристики.

Проучването показа, че южноафриканският вариант е по-вероятно да пробие защитния ефект на ваксината, дори след като са приложени две дози и е изминала повече от седмица.

Екипът от Университета в Тел Авив и Clalit са секвенирали пробите от 150 израелци с положителни тестове за COVID-19, въпреки че са били ваксинирани.

Установено е, че южноафриканският вариант B.1.351 съставлява около 1% от всички случаи на COVID-19 за всички изследвани хора, според проучването на Университета в Тел Авив и най-големия доставчик на здравни услуги в Израел, Clalit.

Но сред пациентите, които са получили две дози от ваксината, степента на разпространение на варианта е 8 пъти по-висока от тази на неваксинираните - 5,4% срещу 0,7%.

Това предполага, че ваксината е по-малко ефективна срещу южноафриканския вариант в сравнение с оригиналния коронавирус и варианта, идентифициран за пръв път във Великобритания, който обхваща почти всички случаи на COVID-19 в Израел, казват изследователите.

"Открихме непропорционално по-висок процент на южноафриканския вариант сред хората, ваксинирани с втора доза, в сравнение с неваксинираната група. Това означава, че южноафриканският вариант е в състояние до известна степен да пробие защитата на ваксината", заявява Ади Щерн (Adi Stern) от Телавивския университет.

Изследователите обаче предупреждават, че в изследването е имало много малък брой проби от хора, заразени с южноафриканския вариант, поради рядкостта му в Израел.

Те също така заявяват, че изследването не е предназначено да установи цялостната ефективност на ваксината спрямо който и да е вариант, тъй като разглежда само хора, които вече са тествали положително за COVID-19, а не общия процент на заразените.

От Pfizer и BioNTech не са коментирали резултатите на това проучване

На 1 април компаниите заявиха, че тяхната ваксина е била около 91% ефективна за предотвратяване на COVID-19, цитирайки актуализирани данни от проучванията, които включват участници, инокулирани до шест месеца.

Що се отнася до южноафриканския вариант, те обясняват тогава, че сред група от 800 доброволци за проучването в Южна Африка, където B.1.351 е широко разпространен, има девет случая на COVID-19, като всички те се случват сред участници, получили плацебо. От тези девет случая шест са сред лица, заразени с южноафриканския вариант.

Някои предишни проучвания показват, че ваксината на Pfizer / BioNTech е по-малко ефективна срещу варианта B.1.351, отколкото срещу други варианти на коронавируса, но въпреки това предлага стабилна защита.

Въпреки че резултатите от проучването могат да предизвикат безпокойство, ниското разпространение на южноафриканския щам е окуражаващо, споделя Щерн.

"Дори южноафриканският вариант да може да пробие защитата на ваксината, той не се е разпространил много сред населението", коментира Щерн, добавяйки, че британският вариант може да "блокира" разпространението на щама от Южна Африка.

„Възможно е широкото разпространение на британския вариант да блокира разпространението на южноафриканския вариант, тъй като се разпространява толкова ефективно, всъщност не позволява на южноафриканския вариант да се разпространи и той печели в конкуренцията“.

„Тези предварителни констатации изискват непрекъснато внимание върху разпространението на този щам в Израел, подчертавайки необходимостта от епидемиологичен мониторинг и систематично секвениране, за да се ограничи по-нататъшното разпространение на южноафриканския вариант в Израел“, препоръчва Щерн.

Почти 53% от 9,3 милиона население на Израел са получили и двете дози Pfizer. Израел до голяма степен отвори икономиката си през последните седмици, докато пандемията изглежда намалява, като честотата на инфекциите, тежките заболявания и хоспитализациите рязко спаднаха. Около една трета от израелците са на възраст под 16 години, което означава, че все още не отговарят на условията за ваксинация.

Без подходяща партньорска проверка (peer review) не може да се публикуват констатациите в списание. Той може да мине, но може и да не мине проверката, подобно на хидроксихлорохина. Нека изчакаме статията, след като бъде прегледана, плюс базовите данни. Разпространението на B.1.351 също заслужава някои въпроси (5,4% срещу 0,7%) - какви са цифрите? Не относителните проценти, а абсолютните проценти. Тъй като това също дава възможност да се тълкува погрешно, сякаш ваксинацията привлича B.1.351. Което сигурно ще е погрешно. Възможно е да е - от 10 хиляди неваксинирани пациенти има 1000 пациенти, от които 7 са имали B.1.351, а от други 10 хиляди ваксинирани 100 са имали инфекция, от които 5 са c B.1.351. Така че поради промяна в рамката, макар и двете да са паднали надолу (B.1.351 и другите мутации), картината изглежда погрешна.

Израел използва почти само ваксината на Pfizer за ваксиниране, а версията на Moderna, базирана на подобна иновативна мРНК технология, е използвана минимално.

След като повече от половината от населението е напълно ваксинирано, епидемията в Израел сега намалява, като новите ежедневни инфекции са сред ниските стотици.

Справка: Evidence for increased breakthrough rates of SARS-CoV-2 variants of concern in BNT162b2 mRNA vaccinated individuals
Talia Kustin, Noam Harel, Uriah Finkel et al., medRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2021.04.06.21254882

Източник:

Israeli data shows South African variant able to ‘break through’ Pfizer vaccine, Times of Israel

Real-world Israeli study shows SA variant can break through Pfizer vaccine, The Jerusalem Post

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !