Дървото, което убива птиците (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 юли 2017 в 08:00 7799 1

Кредит BBC / Washington Post

Наричат пизонията "дърво-птицеловец" заради лепкавото вещество, което убива птиците.

За необичайното растение разказват създателите на поредицата "Planet Earth II" BBC пред Washington Post.

Пизонията (Pisonia) се среща от Хавай и Нова Зеландия до Индия. Тя няма острите тръни на акацията, отрова или "челюстите" на месоядната венерина мухоловка. Затова на пизонията растат големи семенници, покрити с гъста слуз и малки кукички.

Насекомите се събират около шушулките и залепват в слузта. Клоните с насекомите привличат птиците. Когато птицата кацне на клона, множество шушулки със своите кукички се закачат към тялото й. В резултат на това, облепена със шушулки, тя става много по-тежка и не може да лети.

Ако птицата не успее да се отърве от шушулките, тя остава на земята до дървото и там умира от глад. "В някои случаи птиците не могат дори да излязат от клоните на дървото, тяхното тяло се люлее като зловеща коледна украса", пише Джейсън Бител (Jason Bittel) за Washington Post.

Обикновено появата на необичайни характеристики у животни и растения могат да бъдат обяснени с еволюционни предимства. В случая семената са лепкави, за да се разпространяват от птици и животни. Но каква е ползата от "куриер", който не може да лети?

Екологът Алън Бъргър (Alan Burger) от Университета на Виктория десет месеца експериментира със семена на пизония в опит да намери отговор на този въпрос. "Резултатите от експериментите показват убедително, че пизонията няма особена полза от мъртвите птици", заключава биологът.

Проследявайки птиците, изследователят забелязва, че все пак някои от тях успяват да отлетят и да разпространят семената, от които израстват нови дървета с лепкави шушулки. Според биолога убиването на птиците не е цел на пизонията, а косвени загуби.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!