27 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Датски град ще използва канализацията си за енергия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 декември 2016 в 11:40 44700
Градската пречиствателна станция на датския град Орхус. Снимка: Aarhus Water

Датският град Орхус ще бъде първият в света, който ще използва отпадъчните води за производство на питейна вода, разказва New Scientist.

След модернизирането си градската пречиствателна станция ще може да дава 150% повече електроенергия, отколкото е необходимо за работата й. Излишъкът на електроенергия да се използва за работата на помпите, изпомпващи питейна вода за 200-хилядния град.

"Ние ще да станем първата енергийно независима зона на водоснабдяване" - заяви Мадс Уорминг (Mads Warming) от Danfoss Power Electronics, компанията, която въведе новата технология за общинската канализация. 

Използването на тази технология за пречистване ще генерира енергия от биогаз, който е основно метан, произведен от отпадъчните води в резервоари с бактерии при температура 38 градуса.

За производството на биогаз не е нужна допълнително органична материя или допълнително енергия от вятърни турбини или фотоволтаични панели.

Снимка: Aarhus Water

Технологията за производство на биогаз от отпадъчни води не е нова, но сега се въвежда съгласно строгите правила за опазване на околната среда. 

В модернизацията на обработката на отпадъчни води са инвестирани 3 милиона евро, но Aarhus Water очаква двукратна възвръщаемост на средствата в рамките на пет години чрез икономия за поддръжката и от продажбата на излишъка от енергия към мрежата. 

Опитът на Орхус се опитаха да внедрят в Копенхаген, Чикаго и Сан Франциско. Но както коментира Моли Уолтън (Molly Walton), анализатор от Международната агенция по енергетика (МАЕ), работата не опира само до пестене на вода, но също и до подобряване на енергийната ефективност. Когато става въпрос за инвестиции, разходите за вода може да нараснат значително.

Освен това проектът трябва да е достатъчно голям, за да осигури необходимия обем биогаз. Съществува и опасност например, по време на буря да се смесят водите - пречистени и непречистени и тогава производството на биогаз може да се преустанови.

Според доклада на МАЕ World Energy Outlook 2016, количеството енергия, използвана във водния сектор ще се удвои през следващите 25 години. Докато населението на света расте, водоснабдяването много по-бавно се развива и изисква все повече енергия, особено в развиващите се страни.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.