Dawn показа най-добрата снимка досега на тайнствените петна на Церера

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 май 2015 в 11:12 4602 0

Кредит NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

Автоматичната междупланетна станция Dawn изпрати най-висококачествената актуална снимка на тайнствените светли петна на повърхността на планетата джудже Церера, съобщава НАСА.

Изображението е получено на 16 май 2015 г., от разстояние от 7200 км от планетата джудже с резолюция от 700 метра на пиксел и показва група от най-светлите петна на Церера.

"Учените от мисията Dawn вече могат да заключат, че интензивната яркост на тези места се дължи на отражението на слънчевата светлина от високо отразяващ материал върху повърхността, вероятно лед", заяви Кристофър Ръсел (Christopher Russell), главен изследовател на мисията Dawn от Университета на Калифорния, Лос Анджелис.

Хипотезите за мистериозните петна на Церера включват: "вулкан, гейзер, скали, лед, солни отложения", а окончателно решение на астрономите няма.

Сондата Dawn достигна в Церера на 6 март, оставайки в историята като първият космически кораб в орбита на планета-джудже. Преди това космическият апарат проучва друг гигантски астероид - Веста в продължение на 14 месеца, от 2011 г. до 2012 г.

Dawn е и единственият космически апарат, които е бил в орбита на две извънземни цели.

Това се осъществи благодарение на йонния двигател, който позволи на космическия кораб да маневрира, за да картографира Церера от орбита, като от 6 до 30 юни сондата ще остане на разстояние 4400 километра от планетата джудже. След това ще се спусне и на по-ниски орбити.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !