Делта не причинява по-тежък COVID при децата, показва проучване

Ваня Милева Последна промяна на 05 септември 2021 в 13:13 4945 0

Маските са на масата извън началното училище, за да ги сложат ученици и родители, когато влизат в сградата на първия учебен ден на 30 август 2021 г. в Schoolcraft, Мичиган.

Хоспитализациите за COVID на деца в САЩ са се увеличили, откакто Делта вариантът стана преобладаващ, но ново проучване, което предлага първи преглед върху съответните данни, показва, че опасенията, че вариантът причинява по-тежко заболяване на младите, са неоснователни.

Документът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control - CDC) също така установи, че между 20 юни и 31 юли 2021 г., неваксинираните юноши е  по-вероятно над 10 пъти да бъдат хоспитализирани от тези, които са били ваксинирани.

Здравната агенция анализира болничните данни от област, обхващаща около 10 % от населението на САЩ, между 1 март 2020 г. и 14 август 2021 г. Те обхващат периода преди появата на Делта варианта, най-заразния щам досега, и след като става доминиращ, от 20 юни нататък.

Седмичните хоспитализации на деца на възраст 0-17 години са били най-ниските си между 12 юни и 3 юли, на 0,3 на 100 000, преди да се повишат до 1,4 на 100 000 през седмицата, завършваща на 14 август - 4,7 пъти увеличение.

Педиатричните хоспитализации достигат своя най-висок пик от 1,5 на 100 000 през седмицата до 9 януари, когато САЩ преживяват своята зимна вълна, предизвикана от Алфа (британския) варианта.

В съответствие с предишни изследвания, децата на възраст 12-17 и 0-4 години са изложени на по-висок риск от хоспитализация на COVID, отколкото тези на възраст 5-11.

След проучване на 3116 болнични досиета от периода преди Делта варианта и сравняването им със 164 записа по време на периода на Делта варианта, процентът на децата с тежки показатели не се различава значително.

По-конкретно, процентът на хоспитализираните пациенти, приети в интензивно лечение, е бил 26,5 преди Делта варианта и 23,2 след него. Процентът, поставен на вентилиране, е 6.1 преди Делта варианта и 9.8 скед него, а процентът на починалите е 0,7 преди Делта варианта и 1,8 след.

Тези различия не достигат нивото на статистическа значимост.

Констатацията идва с важното предупреждение, че тъй като броят на хоспитализациите в периода след Делтата е малък, ще са необходими повече данни, за да могат учените да придобият по-голяма увереност относно заключението.

Проучването също така подчертава ефективността на ваксината срещу хоспитализация при COVID при деца по време на Делта варианта.

Между 20 юни и 31 юли сред 68 подрастващи, хоспитализирани с COVID-19, чийто ваксинационен статус е известен, 59 са неваксинирани, пет са частично ваксинирани и четири са напълно ваксинирани.

Това означава, че неваксинираните е 10,1 пъти по-вероятно да бъдат хоспитализирани в сравнение с ваксинираните.

Деца, защитени от ваксинации

Второ проучване на CDC изследва детските случаи на COVID, хоспитализации и посещения в спешното отделение от юни до август 2021 г. и ги сравнява с нивата на ваксинация в общността по това време.

Свързаните с COVID педиатрични (на възраст от 0 до 17 години) посещения на спешни отделения и хоспитализации са съответно 3,4 пъти повечеи и 3,7 пъти повече в щатите, които попадат в най-слабо ваксинираната четвърт на глава от населението, в сравнение със състоянията в най-високо вваксинираната четвърт.

Изводът е, че докато се очакват клинични изпитвания за ваксините сред лицата под 12-годишна възраст и последващите разрешения, високият процент на ваксинация в общността потиска предаването на COVID и защитава децата.

Справка:  Siegel DA, Reses HE, Cool AJ, et al. Trends in COVID-19 Cases, Emergency Department Visits, and Hospital Admissions Among Children and Adolescents Aged 0–17 Years — United States, August 2020–August 2021. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. ePub: 3 September 2021. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm7036e1

Източник: Study suggests Delta does not cause more severe childhood COV, medicalxpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !