Деменцията поразява хората, които са по-близо до натоварен трафик

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 януари 2017 в 11:30 3927 0

Кредит econews.com.au

Хората, които живеят в близост до главни пътни артерии, имат по-високи нива на деменция, твърди изследване, публикувано в авторитетното списание Lancet, цитирано от ВВС.

Повече от 11% от случаите на деменция при хора, живеещи в рамките на 50 метра от главен път, би могло да се дължат на трафика, показва проучването.

Изследването обхваща почти 2 милиона души в Канада в продължение на над 11 години, като резултатите показват, че замърсяването на въздуха или шумът от трафика може да допринесе за заболяването.

Близо 50 милиона души по света са с деменция. Но причините за болестта, която ограбва спомените и ума на хората, не са ясни.

Нарастването на населението

Проучването изследва почти два милиона души в канадската провинция Онтарио между 2001 и 2012 година. През това време
са диагностицирани 243611 случаи на деменция, но се оказа, че рискът е най-голям при тези, които живеят най-близо до главни пътни артерии.

В сравнение с тези, които живеят на 300 м от главен път, рискът е:

7% по-висока в рамките на 50 метра
4% по-висок между 50-100 метра
2% по-високи между 101-200 метра

Анализът показва, че 7-11% от случаите на деменция в рамките на 50 м от главен път може да са причинени от трафика.

Изследователите са коригирали данните, отчитайки други рискови фактори като бедност, затлъстяване, равнище на образование и тютюнопушене.

Частици замърсяване "са попаднали в мозъка"

"Повишаването на ръста на населението и урбанизацията поставя много хора близо до натоварени пътни артерии", заяви д-р Хонг Чен (Hong Chen), един от авторите на доклада. "Необходими са още изследвания, за да се разбере тази връзка, особено за ефектите на различните аспекти на трафика, като замърсители на въздуха и шум" .

Изследователите предполагат, че шумът, фините частици, азотните оксиди и частиците от износените гуми може да имат влияние. Но проучването разглежда само връзката с мястото, където живеят хората, диагностицирани с деменция. То не може да докаже, че какви са причините за заболяването.

"Констатациите със сигурност са правдоподобни. Замърсяването на въздуха от моторните изгорели газове могат да допринесат за мозъчната патология, а с течение на времето може да се увеличи рискът от деменция. Това доказателство ще обезпокои хората, които живеят в райони с висока концентрация на трафика. Без съмнение, животът в условия на тежко замърсяването на въздуха е изключително неприятен и е трудно да се предположи, че това е полезно за някой"  - отбеляза проф. Том Денинг (Tom Dening), директор на Центъра за деменция в Университета в Нотингам.

Най-добрият съвет, за да се намали рискът от деменция, е да правим това, което е известно, че е полезно и за здравето на останалата част от тялото - да спрем да пушим, да тренираме и да се храним здравословно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !