Демокрация на дивите кучета: Те гласуват с кихане (видео, снимки)

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 септември 2017 в 00:39 6502 0

Кредит Pinterest

Глутниците африкански диви кучета са смъртоносни, а част от успеха им се дължи на необичайната "демократична" система за вземане на решения в групата.

Те гласуват с кихане кога да започнат лов или миграция, съобщава phys.org.

Един учен, изучаващ дивите кучета в Ботсвана, заяви пред колегите си, че е убеден, че може да предвиди кога глутницата ще тръгне по броя на киханията й.

Никой в началото не повярвал на Нийл Джордан (Neil Jordan) от Университета на Нов Южен Уелс и организацията за опазване на хищниците в Ботсвана - Botswana Predator Conservation Trust.

По-рано всички са смятали, че тези кучета, които са сред най-застрашените видове в света, просто са прочистват дихателните си пътища.

Оказа се, че това е начин да участват във вземането на решенията в глутницата или един вид демокрация.

"Исках да разбера по-добре това колективно поведение и забелязах, че кучетата кихат, когато се готвят да потеглят", обяснява д-р Нийл Джордан за ЕurekАlert!.

"Записахме 68 социални митинги от пет глутници африкански диви кучета и не можехме да повярваме, когато нашите анализи потвърдиха подозренията ни. Колкото повече кихане, толкова е по-вероятно че глутницата да тръгне на лов. Кихането действа като своеобразен вид система за гласуване".

Някои са по-равни от други

Африканските диви кучета (Lycaon Pictus) са все пак полудемократични същества. Вместо да оставят своя водач да решава кога глутницата да мигрира или ловува, те се занимават с церемонии, известни като "социални събрания", но все пак гласът на водача на глутницата има повече тежест.

В проучването, публикувано в Proceedings of the Royal Society B, авторът д-р Джордан съобщава, че "броят на киханиците, необходими за групата, за да тръгне е по-малък, когато доминиращите индивиди започват събранието, което предполага, че участието на водача увеличава вероятността на митинга за успех, но не е необходимо условие. Ако доминиращ индивид инициира събранието са нужни само 3 киханици в отговор, но 10 киханици са необходими, за да тръгне глутницата, когато е инициатор индивид от по-нисък ранг".

"Кихането действа като вид кворум и количеството киханици трябва да достигне определен праг преди групата да промени дейността си", заяви пред IBTimes UK Андрю Кинг (Andrew King) от Университета "Суонзи", който работи с Джордан по проучването на кучетата.

"Може да смятате това за демократично, но господстващото куче има по-голама тежест при гласуването от тази на подчиненото куче". 

"Точно това се случва и в нашите собствени избори - ние си мислим, че твоят глас е равен на моя глас, но в зависимост в кой избирателен район сме и какво е съотношението на силите, гласовете ни не се отчитат като равни. Някои имат по-голяма влияние от други", отбелязва Кинг.

Снимка: Pinterest

"Кворумът се използва и от други социални хищници като сурикатите" - обяснява Кинг.

Използването на кихане като метод за изразяване на мнение не е виждано преди, но учените са наблюдавали този начин вземането на решения  при други групи социални животни. Сурикатите са известни, че не променят действията си, докато най-малко двама, а по-често трима, членове на групата не се споразумеят.

Не се знае дали това се прави съзнателно от кучетата. Кихането може да означава, че кучетата са готови да потеглят, групата усеща тази готовност като чуе кихането.

Друга, по-вълнуваща възможност е, кучетата да кихат с намерение да съобщят, че са готови да тръгнат.

"Ще трябва да се направят още изследвания, за да се определи това", разказва Кинг. 

Снимка: World Wildlife Fund

Още за тези удивителни кучета

Африканските диви кучета Lycaon Pictus са отделен род от домашните кучета.

Семейство "Кучета" (Canidae). Wikimedia Commons

Африканските диви кучета се считат за най-социалните от семейство "Кучета" (Canidae), събират се в глутници от около 10, но някои глутници имат повече от 40 члена.

Снимка: Pinterest

Известни са с това, че проявяват малко агресия в рамките на групата и предпочитат да се нахранят първо малките преди възрастните. 

Снимка: Tswalu Kalahari

Африканските диви кучета са един от най-застрашените видове в света. Най-големите популации остават в южната част на Африка (Ботсвана) и южната част на Източна Африка (особено Танзания и северната част на Мозамбик), но има оцелели популации на отделни места като Алжир.

Wikimedia Commons

Техните основни врагове са лъвовете и хора.

Скрийншот от Youtube

Спринтирайки, африкански диви кучета могат да достигнат скорост от повече от 70 км в час.

Снимка: Pinterest

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !