Ден 0 на Софийския фестивал на науката 2020

Британски съвет Последна промяна на 13 май 2020 в 15:49 2624 0

Десетото издание на Софийския фестивал на науката се отлага за 26 - 29 септември 2020 г. Мястото се запазва – София Тех Парк. 

Безопасността на участници, служители, партньори и доброволци са наш основен приоритет. Запазвайки физическия фестивал, запазваме мащабността и атмосферата. По стечение на обстоятелствата програмата през септември, която бе готова още в началото на годината, отдава заслуженото на медицината.

ДЕН 0 – 17 МАЙ 2020 Г.

Щастливи сме да споделим, че в допълнение на физическия фестивал през септември, на 17 май 2020 г., когато по първоначален план щеше да е финалният ден на фестивала, ще излъчим на живо и няколко събития. 

Програмата на 17 май, или както го наричаме Ден 0 на Десетия Софийски фестивал на науката 2020, включва събития, свързани с COVID-19 от различни перспективи, както и националния финал на конкурса за комуникация на наука FameLab. 

Ден 0 е своеобразен реверанс към учените, партньорите и вас, които през последните девет години очаквате и посещавате фестивала през месец май.

Събитията ще се излъчват на живо във Facebook страницата на фестивала и включват:  

Математическо моделиране на COVID-19 за България

17 май 2020 (неделя)
16:30 до 17:45 ч.

Справянето с COVID-19 има много страни, които дълго ще бъдат изучавани и анализирани. Чуйте и вижте гледната точка на един особен участник в борбата с COVID-19, чиято задача е да следи за развитието на епидемията, да предсказва бъдещите ѝ ходове и да подпомага националните действия за контрол на епидемията и ограничаване на последствията ѝ за живота и здравето на българските граждани. Ще се запознаете с основни понятия от теорията на нелинейните системи и анализа на времеви редове, както и с бележки, свързани с особеностите на епидемията, националния подход за борба с COVID-19 и прилагането и ефективността на различни модели в хода на епидемията.

Представя проф. д-р Николай К. Витанов – доктор на математическите науки (ВАК), доктор по физика (ВАК) и доктор на естествените науки на Университета Байройт, Бавария, Германия, професор по механика (ВАК) и ръководител на направление Механика на флуидите в Института по механика – БАН. Специализира теория на турбулентността и нелинеен анализ на времеви редове в Германия, Франция и Япония. Занимава се с моделиране в областта на популационната динамика и приложението на това моделиране за изследване, предсказване и контрол на поведението на природни и социални системи от 1999 г. Ръководител на екип за моделиране и анализи към Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.

70 дни с новия коронавирус. Колко още?

17 май 2020 (неделя)
18:00 до 19:00 ч.

Страх ли ни е от новия коронавирус? Опознахме ли го вече? Той се настани сред нас преди само 70 дни, а вече успя да обърка плановете ни и да ни наложи нови правила на поведение.Може да не го забелязваме, но той със сигурност е тук. Ще се научим ли да живеем с пришълеца? Ще успеем ли да го опитомим? А да го изгоним?

На тези въпроси отговаря един от вирусолозите на първа линия в борбата срещу COVID-19, доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ на Националния център по инфекциозни и паразитни болести.

Национален финал на Лаборатория за слава FameLab 2020

17 май 2020 (неделя)
20:00 до 22:00 ч.

Те разбират от наука, те са млади, харизматични и сладкодумни. Те са финалистите в конкурса за млади учени „Лаборатория за слава FameLab“България 2020 и ще ви приветстват от сцената на националния финал.

Само за три минути те ще се опитат да впечатлят журито и вас – публиката, с техните истории за научни факти, процеси и изследвания. Те ще ви очароват, изненадат, накарат да се смеете с глас, ще ви предизвикат да търсите повече и повече информация по темите, но накрая усещането ще е все едно са ви изпълнили три желания. Трима от тях ще заемат местата на почетната стълбица, а на един вие ще поставите короната любимец на публиката.

FameLab е създаден през 2005 г. от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство и за 16 години бързо се разраства до най-големия международен конкурс за комуникация на наука. Британски съвет е партньорът, чрез чиято мрежа конкурсът се провежда в много страни по целия свят и до момента участие в него са взели над 7000 млади учени, а България се включва в конкурса още от първата му международна година – 2007.

Повече информация на sofia.science и Facebook.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !