01 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Десетки хиляди смъртни случаи в Източна Европа са свързани с емисиите на Западна Европа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 март 2017 в 12:42 45520

Оказва се, че промишленото производство в някои страни влияе върху смъртността в други държави.

Изследвани са по-специално смъртните случаи, свързани със замърсяването на околната среда с фини прахови частици, които са по-малките от 2,5 микрометра в диаметър, съобщава ЕurekАlert!.

Изследването на учени от Канада, Китай, Великобритания и САЩ е публикувано в списание Nature.

Замърсяващите въздуха емисии от промишленото производство се носят на хиляди километри благодарения на въздушните потоци и световната търговия. Само през 2007 г. са загинали около 3,45 милиона души, заради това трансгранично промишленото замърсяване с фини прахови частици.

Така например около 31 000 случая на преждевременна смърт са свързани с емисиите във въздуха, произведени в Китай, Япония и Южна Корея. Повече от 47 хиляди смъртни случаи в Източна Европа са предизвикани от замърсяване на заводи в Западна Европа. През последните учените идентифицираха 2.3 хиляди смъртни случаи, причинени от индустриалното производство в САЩ. 

Повечето преждевременни смъртни случаи (1.19 милиона случая), причинени от промишлените замърсявания, се падат на китайските граждани, които живеят в индустриалните райони на страната. След тях се нарежда останалата част от Източна Азия, Индия и Азия, с изключение на източната й част. Русия е на пето място (около 114 000 случая на преждевременна смърт). Най-малко от всички смъртни случаи, свързани с промишленото замърсяване, са наблюдавани в Латинска Америка и Субсахарска Африка.

Тази интерактивна карта предоставя информация за населението, показвайки сравнителното количество на замърсители, известни като PM2.5, за всички страни. Картата показва също така данни за мониторингови станции в 3000 градове и селища © СЗО


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.