Десетки мумии са открити до най-старата пирамида в света

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 юли 2019 в 00:00 7792 0

Изображения на Синия Анубис на основата на ковчезите. Снимка: J. Dąbrowski / PCMA

Полски археолози откриха десетки мумии, датирани преди 2000 години по време на разкопки в некропола в Сакара, разположен на 30 км от Кайро, в близост до най-старата пирамида в света на Джосер, построена около 2650 г. пр. н.е.

По-голямата част от мумиите са заровени директно в пясъка, съобщават изследователите.

Разкопките в обширния некропол в Сакара се провеждат от полския екип повече от две десетилетия.

Камил Курашкевич (Kamil O. Kuraszkiewicz), ръководител на археологическите проучвания и египтолог от Варшавския университет, заяви пред изданието Science in Poland, че повечето от намерените мумии не са били погребани в саркофази като знатните покойници - те са били само балсамирани, омотани в превръзки и заровени в пясъка.

Някои тела са в дървени ковчези.

"Има два несръчно нарисувани образа на Анубис под формата на лежащи чакали в напълно необичаен син цвят" - добавя Курашкевич.

Анубис е египетският бог, изобразяван като чакал или човек с глава на чакал. Той е свързан с мумифицирането и задгробния живот. Представя се обикновено в черен цвят. Може би този необичаен син цвят е свързан, според египетските вярвания, че косата на боговете (и в този случай косата на бога-чакал) е направена от скъпоценни сини камъки, обяснява археологът.

Изображение на Анубис. Кредит: A. Kowalska, PCMA

За съжаление, още в древността саркофагът е бил жертва на крадци, които са откраднали гравираната му маска, изобразяваща починалия.

Курашкевич разказва, че повечето от погребенията са много лошо запазени. Всички органични материали, включително дървените ковчези, се разпадат, особено в участъка на "сухия ров", дълбока 20 метра траншея.

Погребение в некропола в района на "сухия ров". Кредит: J. Dąbrowski, PCMA

Декорацията на един от дървените ковчези, в който е намерена мумия, привлече вниманието на изследователите. На капака му се вижда многоцветна огърлица, а върху капака - имитация на йероглифен надпис.

"Очевидно майсторът, който я е нарисувал, не е можел да чете и може би се е опитал да пресъздаде нещо, което е видял преди", отбелязва египтологът.

Наскоро откритите мумии. Кредит: J. Dąbrowski, PCMA

Разкопките на запад от пирамидата в Сакара са основани преди повече от 20 години от проф. Карол Мисливец (Karol Myśliwiec) като част от концесията на полския Център за средиземноморска археология на Варшавския университет. Досега археолозите са успели да открият два некропола, разположени на запад от пирамидата на комплекса Джосер - един, в който са били погребани благородници от 6-та династия (2345-2118 г. пр. н.е..), се състои от погребални параклиси, изработени от тухли и гробници, изсечени в скалите.

Над по-стария некропол археолозите откриха огромно гробище от късния, птолемеев и римски период на Египет (6-ти век пр. н.е. - І-ви век). Полските археолози са открили общо над 500 обикновени погребения. Според египтолозите в този некропол са били погребани обикновени хора, а не тогавашния елит. В тази част на древното гробище са открити десетки погребения, открити през последния изследователски сезон.

По времето на този некропол Египет губи независимостта си - първо от Персия, после е завладян от Александър Велики. Неговите наследници започват в Египет най-дълго управляващата династия сред другите династии в елинистическите царства - династията на Птолемеите. Най-известният представител на тази династия е легендарната Клеопатра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !