Децата имат нужда от време сами навън, за да се свържат с природата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 август 2020 в 09:00 2987 0

Кредит pixabay

Според ново изследване, публикувано в The Journal of Environmental Education, да прекарват време сами навън изследвайки може да помогне на децата да установят силна връзка с природата. Съчетаването на такива съзерцателни моменти в природата със социални дейности като къмпингуване или скаутски лагери могат да затвърдят тази връзка за цял живот.

Учените обясняват, че освен, че е полезно за физическото и психическо здраве на човека в дългосрочен план, такава връзка ще помогне на бъдещето на планетата.

"Има всякакви ползи от изграждането на връзка с природата и прекарването на време навън", обяснява Катрин Стивънсън (Kathryn Stevenson) експерт по обучение за околната среда от Щатския университет на Северна Каролина. "Една от ползите, които подчертаваме е, че децата, които имат по-силна връзка с природата са по-склонни да опазват околната среда за в бъдеще". 

Изследването допринася към доказателствата, че времето, прекарано навън като дете може да подобри живота и да затвърди афинитета към природата на възрастния човек. Дори достъпът до градски паркове може да е от значение.

Най-новото изследване на Стивънсън предполага, че моментите на усамотение на такива места са особено важни когато децата се учат да се чувстват комфортно и да се идентифицират с природата, което може да ги накара да я пазят в зряла възраст.

Разбира се това не означава възрастните да оставят децата без надзор. Но учените посочват, че може да има полза да се направи малка крачка назад и децата да бъдат наблюдавани докато са природата, вместо да вършат дейности заедно с възрастните.

В своето изследване учените молят 1 285 деца от Северна Каролина на възраст между 9 и 12 години да отговорят на серия въпроси за времето си, прекарано сред природата.

Целта е учените да разберат дали децата са били на лов, риболов, преходи, къмпингуване или са практикували спорт навън и как са се чувствали сред природата като цяло - дали са били спокойни, дали им е харесало да са навън, дали са разглеждали внимателно растенията или животните около себе си.

"Видяхме, че има различни комбинации от специфични активности, които могат да изградят силна връзка с природата, но началната точка е да са навън, в по-самостоятелни дейности", обяснява Стивънсън.

Децата, които прекарват повече време в съзерцание или съсредоточаване в дейности като риболов, лов или преходи също проявяват по-силни връзки с природата.

Това не означава, че прекарването на социално време навън не е важно, изследването открива, че взаимодействията с връстници или възрастни може да подсилят силното свързване с природата, но времето, прекарано в самостоятелно изследване може би има по-голямо влияние в детството, отколкото сме предполагали.

Но авторите посочват, че дейностите като лов и риболов изискват засилен фокус върху специфични аспекти на природния свят. А във времето, когато много деца познават повече покемони, отколкото животни, това може да е особено важна стъпка на опознаване и опазване на дивата природа.

"Виждаме, че когато хората, които се занимават с професии, насочени към околната среда, разсъждават за живота си, те често описват възпитаващи преживявания навън през детството, като ходене по любима пътека, или изследване на реката до дома им", обяснява Стивънсън. "Знаем, че този вид важни преживявания в живота са мотивиращи да продължим напред".

Ако в тези най-важни за възпитанието години на децата те бъдат запалени по дейности на открито, това може да помогне да се създаде поколение с много по-висока чувствителност към околната среда.

Изследването открива, че демографските променливи като пол или етнос не могат да предвидят връзката на децата с природата. И докато по-рядкото вършене на дейности на открито може да има някакъв индиректен ефект, когато децата вече са имали подобни преживявания, няма значима разлика между половете или етноса.

"Докато полът и етносът може да повлиляят на преживяването на свободното времето навън, нашите резултати показват, че всички ученици развиват сходни нива на [връзка с природата], ако преживеят еднакво излизане сред природата", поясняват авторите.

Източник: Science alert - Kids Need to Spend Time Alone Outdoors to Really Bond With Nature, Study Finds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !