Децата на 10-19 години също разпространяват коронавируса като възрастните

Ваня Милева Последна промяна на 21 юли 2020 в 09:50 3673 0

Кредит Pxhere

Наесен предстои да се отворят отново училищата, защото децата не трябва да пропускат важни години в образованието и социализацията си.

Но проучването на близо 65 000 души в Южна Корея предполага, че това може да предизвика повече огнища на зараза.

Според експертите училищата ще трябва да се подготвят за появата на инфекции. Освен да се прилага физическо дистанциране, хигиена на ръцете и маски, училищата трябва да решат кога и как да тестват ученици и персонал - кога и колко дълго да изискват карантина при случай на зараза и кога да решат да затворят и да отворят отново училищата.

Но те са изправени пред голямо предизвикателство, тъй като досега доказателствата за предаване в училищата далеч не са категорични. Някои държави като Дания и Финландия успешно отвориха отново училищата си, но други като Китай, Израел и Южна Корея трябваше да ги затворят отново.

В разгорещения дебат относно повторното отваряне на училищата, важен въпрос е дали и как децата могат да пренасят вируса сред други хора.

Едно голямо ново проучване от Южна Корея предлага отговор: Деца по-малки от 10 години предават вируса на другите много по-рядко, отколкото възрастните, но рискът не е нулев. А тези на възраст между 10 и 19 години могат да разпространяват вируса поне както възрастните.

Резултатите от анализа на данните показват, че когато училищата се отворят, ще се наблюдават нови клъстери на заразата, включващи деца от всички възрасти, предупреждават няколко експерти.

„Опасявам се, че имаше усещането, че децата просто няма да се заразят или няма да се заразят по същия начин като възрастните и следователно, те са почти като оградена в балон популация“, заяви Майкъл Остерхолм (Michael Osterholm), експерт по заразни болести в Университета на Минесота.

"Ще има предаване [на вируса]", заяви д-р Остерхолм. „Това, което трябва да направим, е да приемем това сега и да го включим в прогнозите си.“

Няколко проучвания от Европа и Азия предполагат, че малките деца е по-малко вероятно да се заразят и да разпространят вируса. Но повечето от тези проучвания бяха малки и недостатъчни, отбелязва д-р Ашиш Джа (Ashish Jha), директор на Харвардския здравен институт.

Новото проучване „е много внимателно направено, систематично е и разглежда много голяма популация“, подчертава д-р Джа. „Това е едно от най-добрите проучвания, които сме имали досега по този въпрос.“

Южнокорейските изследователи идентифицират 5 706 души, които за първи път са съобщили за симптоми на Covid-19 в своите домакинства между 20 януари и 27 март, когато училищата са били затворени, и след това проследяват 59 073 контакта на тези „първични случаи“. Тествани са всички контакти на всеки пациент от домакинствата, независимо от симптомите, но са тествани само симптоматични контакти извън домакинството.

Първият човек в едно домакинство, развил симптоми, не е непременно първият, който е бил заразен и изследователите признават това ограничение. Децата също имат по-малка вероятност от възрастните да проявят симптоми, така че проучването може да е подценило броя на децата по веригата на предаване в рамките на своите домакинства.

Но експертите отбелязват, че подходът е разумен. „Освен това е от място със стриктно проследяване на контактите, направено в момента на извършване на интервенциите“, казва Бил Хейнидж (Bill Hanage), епидемиолог от Харвардската школа за обществено здраве.

Деца под 10 години приблизително с двойно по-малка вероятност от възрастните могат да разпространяват вируса сред други хора, което съвпада с други проучвания. Това може да е така, защото децата обикновено издишват по-малко въздух - и следователно по-малко въздух, зареден с вируси - или защото издишват този въздух по-близо до земята, което прави по-малко вероятно възрастните да го вдишват.

Въпреки това, броят на новите инфекции, разпространени от деца, може да нарасне, когато училищата се отворят отново, предупреждават авторите на изследването.

„Децата могат да демонстрират по-високи проценти на заразяване, когато се отворят училищата, което ще допринесе за предаването на Covid-19 в общността“, пишат те. Други проучвания също така предполагат, че големият брой контакти на учениците, които си взаимодействат с десетки други в продължение на голяма част от деня, може да отмени по-малкия им риск от заразяване.

Изследователите са проследили контактите само на деца, които са се разболявали, така че все още не е ясно колко ефективно асимптоматичните деца разпространяват вируса, заяви Кейтлин Ривърс (Caitlin Rivers), епидемиолог от Блумбърг Школата за обществено здраве на Джонс Хопкинс.

„Винаги се е знаело, че симптоматичните деца са заразни“, коментира тя. „По-важен въпрос относно ролята на децата е за това доколко децата, които нямат симптоми, са заразни.“

Д-р Ривърс е член на научната група, която в сряда препоръча да се отворят отново училищата, когато това е възможно, за деца с увреждания и за тези в началните училища, тъй като тези групи имат най-големи проблеми с обучението онлайн. Тя отбеляза, че новото проучване не променя тази препоръка.

Проучването е по-притеснително за децата в гимназиите. Тази група дори е по-вероятна да зарази други хора, отколкото възрастните, установи проучването. Но някои експерти казват, че това може да произтича от поведението на децата. Тези по-големи деца често са на ръст колкото възрастните и въпреки това може да им липсват хигиенни навици като на малките деца. 

Въпреки че новото проучване не предлага окончателни отговори, то показва, че училищата могат да увеличат нивата на вируса в дадена общност.

„Децата не са просто задънена улица - неспособна да предаде вируса, което изглежда не е така. В такъв случай събирането им в училища, смесването им с учители и други ученици ще предостави допълнителни възможности вирусът да се предава от човек на човек”, коментира Джефри Шеймън (Jeffrey Shaman), епидемиолог от Школата за обществено здраве на Колумбийския университет в Ню Йорк.

В същото време, казва д-р Шеймън, е важно децата да не пропускат важни години в образованието и социализацията си. „Трудно е да се намери правилния баланс.“

Справка: Contact Tracing during Coronavirus Disease Outbreak, South Korea, 2020, 
Young Joon Park et al., Emerg Infect Dis. 2020 Oct [date cited]. https://doi.org/10.3201/eid2610.201315

ИзточникOlder Children Spread the Coronavirus Just as Much as Adults, Large Study Finds, The New York Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !