Децата от трима родители са по-застрашени от болести

Здравните власти обмислят да легализират такива процедури сред жени, чиито деца имат риск от тежки наследствени болести

Катя Димитрова Последна промяна на 10 юли 2016 в 12:00 7489 0

Кредит Pasieka/Science Photo Library

Макар да не чуваме често за това, медицината вече познава бебетата от трима родители. Това се случва, когато се взема яйцеклетка от един родител, премахва се нейното ядро и то се поставя на друга яйцеклетка. В такъв случай плодът носи генетичния материал на две майки, тъй като не само ядрото, но и митохондриите носят генетичен материал.

Такива бебета засега се раждат експериментално при някои животни. Щатските здравни власти обмислят да легализират такива процедури сред жени, чиито деца имат риск от тежки наследствени болести. Така те ще могат да заменят дефектните митохондрии в своите яйцеклетки с такива от здрав донор. Това вече е позволено и в Обединеното Кралство.

Според ново изследване обаче, тази практика вероятно е свързана с редица здравословни проблеми в по-късна възраст. Това поне показват опитите с мишки, пише сп. Nature.

Специалистите засекли несъответствие между митохондриите и ядрената ДНК, което може да предизвика ускорено стареене и да повлияе на метаболизма, стимулирайки затлъстяване. Наднорменото тегло от своя страна, както добре знаем, е свързано с редица заболявания на сърдечносъдовата и ендокринна система, някои от които животозастрашаващи.

Хосе Антонио Енрикес (Jose Antonio Enriquez) от изследователския институт CNIC в Мадрид, и неговият екип, направили това откритие при мишки, които са били специално отглеждани да имат митохондрии от донор. Когато животните са млади, те като че ли са в добро здраве, но с възрастта им са възникнали редица проблеми. Пример за това есъкращаване на техните теломери - защитните краища на краищата на хромозомите, което е един от първите признаци на стареене.

Въпреки това не се знае дали същите ефекти ще се появят и при хората. Ако това се случва и при нас, митохондриална заместителна терапия би създала много проблеми и нейното официално разрешаване ще е невъзможно.

Въпреки това не се знае дали същите ефекти ще се появят и при хората. Ако това се случва и при нас, митохондриална заместителна терапия би създала много проблеми и нейното официално разрешаване ще е невъзможно. На този етап се знае само, че ще е необходим по-внимателен подбор на донора, чиято митохондриална ДНК трябва да е възжмоно най-сходна генетично с тази на първата майка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !