Диагноза: Проказа на дете от Калифорния

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 септември 2016 в 16:12 20420 0

Кредит National Museum of Health and Medicine/Contributed by Major Buker O.S.G. [Office of the Surgeon General]

Тази рентгенова снимка на ръцете на болен от проказа, направена в Тайланд. Болестта причинява деформациите, които се виждат на снимката.

Потвърдена е проказа на един от двама калифорнийски ученици с подозрение за болестта, според CBS Лос Анджелис.

За първи път здравните власти съобщиха в началото на септември за два възможни случаи на проказа, обикновено наричана сега болест на Хансен. Диагнозата е потвърдена от Националната лаборатория за изследване на болестта на Хансен (National Hansen's Disease Laboratory Research Program - NHDP) в Батън Руж, Луизиана.

Проказата е заразна кожна и нервна болест, известна от праисторическо време. Причинителят на заболяването е бактерията Mycobacterium leprae, което е установено едва през 1873 г.

Проказата се проявява в 2 варианта - лепроматозен и туберкулоиден. Лепроматозната изява е силно заразна, но по-лесно лечима, докато туберкулоидната е по-малко заразна, но води до по-големи усложнения в организма на болния. Инкубационният период протича без симптоми и обикновено заема средно между 3 и 5 години, но има документирани случаи на инкубационен период от 6 месеца, а също и на няколко десетилетия.

В световен мащаб през 2012 г. броят на хроничните случаи на проказа е 189 000, а броят на новите случаи е 230 000. Повечето нови случаи се появяват в 16 страни, като в Индия са повече от половината.

Проказата е засягала човечеството в продължение на хиляди години. Отделянето на хората в колонии за прокажени съществува все още в държави като Индия – с повече от хиляда души, Китай – около няколко стотин, а също и в Африка. Повечето колонии са затворени. Проказата се е свързвала със социална стигма през по-голямата част от историята, което става бариера пред ранното лечение на болестта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !