Дигитализираха най-големия атлас в света (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 12 май 2017 в 11:56 5763 0

Снимка: British Library

Атласът Klencke е разпознаваем на мига и има защо - той е диамантът в короната на картографската колекция на Британската библиотека. Атласът е толкова голям, че са необходими двама души, за да разгръщат страниците му. И е толкова тежък, че за да се завърти, са необходими няколко души.

Повече от три и половина века след неговото създаване, атласът вече е напълно дигитализиран и качен на страницата на Британската библиотека.

Извисява се с невероятните 1,75 метра, а разтворен е широк 1,9 метра. От създаването си през 1660 г. атласът се слави като най-голямата книга на планетата чак до 2012 г., когато гигантската публикация Earth Platinum му отне тази титла с 0.5 метра предимство.

Създаването на атласа е дело на холандския принц Йохан Мориц фон Насау-Зиген (Johan Maurits van Nassau-Siegen), но е кръстен на търговеца Йоханес Кленке (Johannes Klencke), който през 1660 г. го поднася като дар на британския крал Чарлс II в чест на възстановяването му на трона. Легендата гласи, че холандската делегация, предимно съставена от търговци на захар, е имала за цел да осигури изгодна търговска сделка с Англия като подари този атлас на британския крал, известен със страстта си по картите.

Чарлс II харесва подаръка толкова много, че го запазва сред най-ценните си притежания в "Кабинета и Гардероба на ценностите" в Уайтхол. Там е бил пазен до 1828 г., когато крал Джордж III предава огромния атлас на Британския музей като част от мащабно дарение на карти и атласи. Атласът бива възстановен през 50-те години и в момента се съхранява в клона на музея за антикварни карти.

Тъй като е твърде стар и уникален, Атласът Klencke не е изложен за посетители. За първи път от създаването си преди 350 години атласът е видян от публика през 2010 г. по време на специална изложба.

Снимка: British Library

Атласът Klencke не е просто атлас в точния смисъл на думата, тъй като целта му не е да бъде четен за успокоение като обикновена книга - това е предизвикателство предвид размера му, който по-скоро би докарал раздразнение на читателя. Той представлява колекция от карти, предназначени да бъдат изкарани от книгата и изложени на стените. Съдържа 37 карти, обхващащи цялото географско познание в Европа по онова време - Британия и другите европейски страни, Бразилия, Южна Азия и Светите земи, разположени върху 39 красиво украсени, подробни и изрисувани платна. 

Дигитализирането на атласа отнема няколко дни за транспортирането му, поставянето му върху ХХХL поставка за заснемане на картите, разгръщане на огромните страници и дни на фотографиране на всяка страница, съобщава ZME Science. Получилите се фотографии разкриват невероятни подробности - и някои удивителни пропуски в географските знания през 17-и век, предвид факта, че голяма част от Северна Америка, Австралия и Антарктика все още не са били картографирани изцяло през 1660 г.

Снимка: British Library

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !