Динозавър или динозавърка? Половият диморфизъм при динозаврите е неясен

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 април 2017 в 10:01 5738 0

Самец и самка на Parasaurolophus. Реконструкция: Pavel Riha

Един палеонтолог заяви, че оценките на учените, давани десетилетия, за половите различия при динозаврите са погрешни.

Той твърди, че изследователите са давали малко прибързани преценки и че липсват доказателства в подкрепа на половите различия в повечето по-ранни изследвания, съобщи ScienceAlert.

Статията на канадския учен Джордан Мелън (Jordan Mallon), който заяви, че определянето на полов диморфизъм при динозаврите е най-често спекулация, е публикувана в Paleobiology.

Полов диморфизъм е начинът да се каже по какво се различават мъжките и женските екземпляри от определен вид като разликата в размера между самците и самките при маймуните или голямата опашка при мъжките пауни.

Мелън прилага метода на статистическия анализ, който често са пренебрегва от опонентите му, за да обоснове позицията си. Но в същото време признава, че в някои случаи при динозаврите половата идентичност може да бъде наистина безспорна.

Предполагаема динозавърска двойка. Илюстрация: Scott Persons, University of Alberta

"Не казвам, че динозаврите не са имали диморфизъм, казвам, че нямаме изкопаеми доказателства, позволяващи да се предположи, че той съществувал. Доказателствата все още липсват .." - отбеляза д-р Мелън. Според този изследовател, широко известните свидетелства за разлики във външния вид между мъжките и женските динозаври трябва да се изтрият от историята на науката, а съответните учебници - да се пренапишат. Мелън обяснява грешката на колегите си с твърде малката извадка от материала и грешни статистически модели.

Като пример за това палеонтологът дава една от първите работи, посветени на половия диморфизъм на рогатите динозаври Protoceratops andrewsi, публикувана през 1976 г. След изучаване на останките на около 20 екземпляра Protoceratops, авторите стигат до извода, че самците имат по-широки костни яки около черепа и по-голяма гърбица на носа от женските.  

Protoceratops andrewsi, Museums Victoria

Мелън установява, че въпреки относително големия размер на извадката, повторният анализ показва, че няма достатъчно основание за разделяне на черепите на две различни групи.

Той също така обвинява много от изследователите, че се подвеждат по предположенията за съществуването на полов диморфизъм в предишни работи и търсят подкрепящи ги доказателства, нещо, което може да се избегне с помощта на подходящите статистически инструменти, според Мелън.

"По същество, ако се върнем и да направи преглед на данните от тези проучвания, използвайки правилните статистически тестове, като например смесено моделиране, няма да видите диморфизъм - обяснява Мелън. - "Докато другите учени само поставяха под въпрос присъствието на диморфизъм в фосилната летопис на динозаврите, моята работа е първият публикуван доклад, показващ, че това е точно така".

Тази реконструкция на живота на възрастните Protoceratops andrewsi е повлияна от спекулативни предположения за поведението им. Илюстрация: Rebecca Gelernter, Queen Mary University of London

В същото време, в редица случаи полът на един динозавър може да се определи напълно достоверно и еднозначно, добавя палеонтологът. Такъв случай, например, е намирането яйца в кухината на тялото на изкопаемото или откриването на т.нар. медуларни кости, в които птиците и динозаврите събират необходимите вещества по време на бременност.

Освен това, Мелън признава, че няма да се учуди, ако диморфизмът при някои динозаври наистина съществува, защото това явление се наблюдава у съвременните им роднини - птиците и крокодилите. Мъжките крокодили, например, са по-големи от женските и самците на пауна имат голяма ярка опашка. Предизвикателството на палеонтолозите е да намерят достатъчно фосили от един вид и на една и съща възраст, за да модат да направят правилен статистически анализ, смята Мелън, защото проучванията, проведени до момента за това, очевидно не са достатъчно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !