Динозаври са били жертви на древни чудовищни жаби, може би (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 септември 2017 в 00:01 6388 0

Жабата е толкова голяма, че може да е била опасна дори за динозаврите. Wikimedia Commons.

Изследователи откриват, че най-голямата жаба, която някога е живяла на Земята, поне от познатите ни - Beelzebufo ampinga, е имала толкова силна захапка, че е била в състояние да се храни с малки динозаври, съобщава ScienceAlert.

Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Когато чуем за динозавър, се сещаме за огромни страшни гущери. Жабите, напротив, те са най-вече дребни и безобидни (е, намират се и няколко отровни). Въпреки това, жабите са оцелели, за разлика от T-Rex и всиките му роднини. Нещо повече, имало е време, когато някои жаби, когато жабите са били огромни по нашите стандарти и може техни жертви да са били динозаврите.

Това установи международен екип от учени, които изследват силата на захапката на Beelzebufo ampinga. Тези жаби са обитавали Мадагаскар преди 70-65 милиона години.

В същото време те са приличали на съвременните рогати жаби и благодарение на това сходство учените успяха да направят това невероятно откритие.

Scientific Reports/Jones et al.

Рогатата жаба с диаметър на главата 4,5 сантиметра има сила на захапване от 30 Нютона (приблизително 3 килограма). Това й позволява да задържи в челюстите си извиващата се и опитващата се да се измъкне плячка, уловена с помощта на лепкавия си език и да не я изпуска. Както отбелязва изследователят Марк Джоунс (Marc Jones), за разлика от повечето други жаби, те имат мощни челюсти и се хранят с животни от същия размер като себе си - жаби, змии и гризачи. Освен това авторите проучват още по-големи рогати жаби, живеещи в Южна Америка и с уста с размери около 10 сантиметра: силата на притискане на техните челюсти е била 500 Нютона (около 50 килограма).

Като имат предвид това, което се знае за изчезналата жаба от същия род, Beelzebufo, учените изчисляват, че тя трябва да е смачквала плячката си между челюстите си със сила до 2200 Нютона (около 224 килограма). Това е сравнимо с ухапване от едри хищни бозайници като вълци и тигри, пишат изследователите в научната статия.

Според Джоунс това е позволявало на гигантските изчезнали жаби да поглъщат например малки динозаври.

Разбира се, това е доста умозрително. Няма никакви доказателства, че древните жаби са се хранели с динозаври, и няма начин да се докаже със сигурност. На второ място, това, че жабата е имала челюсти и мускули, подобни на своите роднини, е само предположение. Затова тези оценки трябва да се приемат с резерви.

И все пак, забавна е мисълта, че някъде, преди милиони години, жабите са похапвали динозаври, а не обратното.

В долното видео рогатата жаба Ceratophrys Ornata изяжда мишка (кадрите съдържат жестокост):

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !