26 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Динозаврите може да са настинали

Ново проучване разкрива първите доказателства за респираторна инфекция при динозаврите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 февруари 2022 в 00:01 65000
Кредит: Woodruff et al. (2022) and Corbin Rainbolt

Динозаврите може да са страдали от хрема и възпалено гърло по почти същия начин, като нас, според ново международно изследване.

Изследването, публикувано в Scientific Reports, проучва вкаменените останки от млад диплодок (Diplodocus) - голям тревопасен зауропод с дълъг врат - и открива първите доказателства за респираторна инфекция в динозавър.

Диплодокът, известен като MOR 7029, е открит през 1990 г. в югозападна Монтана, САЩ, и датира приблизително 150 милиона години от късния юрски период. Разглеждайки три кости от шията на MOR 7029, изследователите откриват необичайни костни изпъкналости в области,  които трябва да са били прикрепени към пълни с въздух структури, т.нар. въздушни сакове. Те вероятно са били свързани с белите дробове на MOR 7029, образувайки част от дихателната система на динозавъра.

Въз основа на местоположението изследователите предполагат, че тези странни костни бучки се образуват в отговор на инфекция във въздушните торбички на MOR 7029, след което се разпространяват в костите на врата. С врат, достигащ повече от три метра дължина, това би било раздиращо за възпаленото гърло.


Сложният белодробен комплекс на зауропода, с хипотетичния инфекциозен път в MOR 7029. Кредит: Woodruff et al. (2022) and Corbin Rainbolt

Вероятният виновник за заболяването е гъбична инфекция, подобна на аспергилозата, често срещано респираторно заболяване, което засяга съвременните птици и влечуги и е известно, че понякога води до инфекции на костите. Ако се съди по този съвременен аналог, MOR 7029 вероятно се е почувствал зле, потенциално страдащ от симптоми, подобни на пневмония - загуба на тегло, кашлица, треска и затруднено дишане.

Костните образувания може дори да са причинили смъртта на диплодока. Съвременната аспергилоза може да бъде фатална при птиците, ако не се лекува и изследователите смятат, че MOR 7029 може в крайна сметка да е умрял от инфекцията, за която намират доказателства в костите му.

Патологична тъкан в MOR 7029. (A) Схематична карта на шията на диплодока (липсващите кости са в сиво), с патологичните структури са обозначени в червено. (B) Шиен прешлен 5 от MOR 7029, оградена в червения правоъгълник е патологичната структура, увеличена в (C) с интерпретативна рисунка в (D) (патологията е в червено). Кредит: Woodruff et al. (2022) and Corbin Rainbolt

Освен че рисува тъжната картина на смъртта на един динозавър, това ново изследване е принос към бързо развиващата се област на палеопатологията.

Дисциплината разчита на костни аномалии, за да реконструира поведението, физиологията и житейските истории на изчезналата фауна.

Динозавърската остеология – изучаването на образуването и промените на скелета на динозаврите – все повече помага да се разкрие естеството на много тъкани, покриващи костите, очертавайки ограничената реконструкция, която можем да извлечем само от анатомията на скелета на динозавъра.

По същия начин, по който следите на динозавъра могат да ни разкажат за поведението му като взаимодействие между хищник и плячка, а запазените места за гнезда могат да ни разкажат за родителските грижи и практиките за инкубация, костите могат да покажат много подробности от живота на динозавъра – те са дневник на растежа, нараняванията, изцелението им, стареенето и болестите.

Учените, изследващи тези по-фини детайли, могат така да нарисуват много по-ярка картина на живота, който е живял динозавъра.

Палеопатологичните записи за нептичи динозаври са ограничени, но изследователите знаят, че са страдали от заболявания като артрит, остеомиелит и съдови паразити, което предполага, че динозаврите е трябвало да търпят същите болки и неудобства, както ние днес.

Освен че обогатява нашата картина на древния живот, палеопатологията може да играе важна роля в съвременната патология, помагайки да се установи причинно-следствената връзка и да се проследи еволюционната история на болестите, което ни позволява да ги разберем по-добре и да се борим с тях.

Справка: Woodruff, D.C., Wolff, E.D.S., Wedel, M.J. et al. The first occurrence of an avian-style respiratory infection in a non-avian dinosaur. Sci Rep 12, 1954 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-05761-3

Източник: Dinosaurs may have caught colds, Сosmos magazine


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.