Динозаврите са дишали като птици и това им е помагало да се движат по-бързо

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 октомври 2018 в 10:52 9681 0

Реконструкция. Todd Marshall/Project Exploration

Дихателната система на някои нелетящи динозаври в много отношения е подобна на дихателната система на съвременните птици. Тази функция позволява на древните влечуги по-ефективно да усвояват кислорода от атмосферата и да достигат скорост до 64 км/ч., разказва изданието Science

Резултатите от изследването са публикувани в списание Royal Society Open Science.

Птиците не дишат като бозайниците и хората - дихателната им система е адаптирана към полета, по време на който организмът се нуждае от усилено дишане. Ако при хората и другите бозайници белите дробове са способни да се разширяват и свиват при вдишване и издишване, то белите дробове на птиците нямат това свойство - този орган е неподвижен. Въздухът преминава през него и около 75% от кислорода влиза в специални "въздушни торби", които представляват тънкостенни възглавници изпълнени с въздух. Те представляват разширения на главните и вторичните бронхи, разположени са в телесната празнина като изпълват пространството между вътрешните органи.

За разлика от бозайниците белия дроб на птиците има по-сложно устроени въздухоносни пътища, въпреки че е срастнал с  гръбначния стълб, ребрата и диафрагмата, което помага на белите дробове да останат неподвижни и белият им дроб не може да се разширява. 

Мускулно-скелетните стави, където се срещат ребрата и прешлените, осигуряват допълнителна подкрепа. Тази конструкция осигурява постоянен поток от кислород и изисква по-малко енергия по време на дишането, отколкото постоянното движение на белите дробове.

Дихателна система на птица. Wikimedia Commons

Подобна структура на дихателната система имат и динозаврите - далечните предци на съвременните птици, според най-популярната теория за произхода на птиците.

Палеобиолозите Робърт Броклихърст (Robert Brocklehurst) и Уилям Селърс (William Sellers) от Университета в Манчестър, Великобритания, и техните американски колеги създават 3D модели на скелетните части, които играят важна роля в дишането, характерно за нелетящите динозаври, съвременните крокодили и птиците и сравняват анатомията им. Структурата на гръбначните стави и костите на гръдния кош е много подобна - при древните влечуги те също така формираха здрава "кутия", която поддържа твърдата структура на белите дробове.

Вероятно тази "птича" дихателна система е "тайното оръжие" на динозаврите. В мезозойската епоха атмосферата не е била толкова наситена с кислород, колкото е днес - неговото съдържание тогава е било 10-15% в сравнение със сегашните 20%. Но дори и при тези условия велоцирапторът (Velociraptor) е можел да се движи с невероятно висока скорост - до 64 км/ч. Вероятно тази уникална адаптация позволява на динозаврите да заемат върха на хранителната верига преди повече от 200 милиона години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !