13 юли 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Диви маймуни оценяват съперниците си по техните викове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 юни 2017 в 11:28 31132
Снимка: Wikipedia/GFDL

Вид маймуни, близки родственици на павианите, използват виковете на своите съперници, за да събират информация за бойните им способности в сравнение със своите собствени, съобщава Phys.org.

Оказва се, че маймуните извършват оценката като използват акустичното качество на виковете на своите съперници - вокализации на дълги разстояния, които пренасят информация за бойните способности на викащия.

Екип учени от Университетите в Мичиган и Джорджия и на Пристънския университет установява това като наблюдава маймуни гелада (или джелада) от семейство Cercopithecidae, населяваща Етиопия и Еритрея. Те откриват, че мъжките гелада решават да влязат в конфилкт със съперник въз основа на собственото си състояние сравнено със състоянието на опонента.

Проучването е публикувано в списание Scientific Reports.

Има много спорове относно това как животните взимат решения при съперничество. Игрови теоретични модели показват, че животните би трябвало да оценяват състоянието на опонента си сравнено със своето собствено преди да влязат в бой, за да избегнат по този начин скъпоструващи битки, които е малко вероятно да спечелят - стратегия, известна като взаимна оценка.

Въпреки предимствата на подобни взаимни сравнения (Аз съм по-силен от него), много малко проучвания успяват да отхвърлят по-лесните стратегии за оценка като себеоценката (Аз съм силен и би трябвало да победя) и оценката само на съперника (Той е силен и не трябва да се бия). Според учените, един от подходите да се разграничат тези стратегии е да се използват проявите на животните (а не агресивните съперничества) за проучване как взимат информирани решения за своите врагове.

При геладата, мъжкарят-лидер, притежаващ харем от женски, издава шумни викове, за да определи предизвикателствата от страна на мъжкарите-ергени, които трябва да се конкурират с лидерите, за да имат репродуктивен достъп до женските. Като прилагат стратегията за взаимна оценка, мъжките гелада от своя страна отговарят с високи викове с различно качество (както по време на експериментите на учените, така и в дивата природа).

"Предишни проучвания на диви примати показват, че те използват взаимна оценка, но е наблюдавано между животни, които се познават едно друго", обяснява Джасинта Бенер (Jacinta Beehner) от Университета в Мичиган. "Те виждат маймуна и помнят, че са я победили при предишен бой. Новостта в нашето проучване е, че показваме, че приматите могат да правят това дори с напълно непознати - като използват сигнали", допълва тя.

Въпреки че приматите обичайно определят останалите спрямо себе си като използват техните дадености, това проучване показва първото пряко доказателство за взаимна оценка, извършвана чрез предаване на сигнали, подчертава Марсела Бенитез (Marcela Benítez) от Университета в Джорджи, която е водещ автор на проучването.


Препоръчани материали
+ 2
- 0
Явлението е наблюдавано също при други близки родственици на павианите, по улиците на София и други български градове.
petrr96
Рейтинг : 1424
22.06 2017 в 14:01 1
+ 1
- 0
Това е факт от много, много време.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.