Дивите слонове спят само по 2 часа, най-малко от всички бозайници

Йоанна Димитрова Последна промяна на 02 март 2017 в 15:42 7227 0

Кредит Darren Naish

Изследване на диви слонове разкри интересен факт и доказа, че те са животните, които спят най-малко, разказва ScienceNews.

Оказва се, че тези големи бозайници спят по около 2 часа на нощ. И най-интересно е, че си „дремват“ прави. Само веднъж на три-четири дни се случва да легнат, за да спят.

Изследването е публикувано в PLOS ONE.

Досега учените са изследвали само слонове, отгледани от хора или зоологическа градина. Там тези животни спят доста повече – между три и седем часа за период от 24 часа, разказва Пол Мейнджър (Paul Manger) от Университета на Уитуотърсранд, водил проучванията.

Мониторинг на африканските слонове в дивата природа, обаче, разкри по-екстремно поведение. Данните са събрани трудно, но благодарение на две женски, носещи записващи уреди, са успели да изследват поведението на бозайниците около месец. Особено интригуваща е способността на слоновете да пропуснат съня през нощта, без да е необходимо да спят по-късно, дори малките слончета нямат нужда от дрямка.

"Забележителното на това малко количество сън при дивите слонове е, че разбива няколко теории за функцията на съня", заяви Нилс Ратенборг (Niels Rattenborg ) от Института Макс Планк за орнитология в Seewiesen, Германия. Идеята, че сънят възстановява или нулира аспекти на мозъка не обяснява защо тези животни нямат нужда от почивка. Освен това резултатите не се вписват добре с хипотезата, че за животните е необходим сън, за да затвърждават спомените си. "Слоновете обикновено не се смятат за разсеяни животни", коментира изследователят.

Преди тези нови данни, конете се смятаха за бозайници с най-кратък сън – около 3 часа, разказва Мейнджър. Магаретата спят малко над 3 часа. Някои прилепи, например, редовно спят по 18 часа на ден. Запознати с дивите слонове твърдят, че те почти никога не спят.

За да докажат тази липса на сън, учените са сложили импланти, които смятат, че ако слонът не мърда повече от 5 минути, значи е заспал. Те са носели и жироскопи в нашийниците, които показват кога слонът е прав и кога лежи.

Имплантите в слониците са уловили случаи, при които слониците са прекарали цели 46 часа, без никакви признаци на сън. Постоянното присъствие на хищници, бракониери или мъжки слонове наоколо може да обясни непрестанното безпокойство, коментира Мейнджър. Животните в плен не са изправени пред същите опасности.

Новите данни за африканските слоновете се съгласуват с по-ранни резултати, показващи, че дивите животни не се нуждаят от толкова сън, колкото питомните. Наблюдение на Мейнджър над дивите ленивци разкрива, че те не са толкова лениви, колкото питомните. А друго проучване установи, че големите птици фрегати и бекасите издържат дори по-малко от два часа сън на ден.

„И все пак, не е ясно как тези констатации, направени само на базата на наблюдения само на две женски, могат да се пренесат за цели популации слонове. Но резултатите се вместват в тенденцията, според която по-големите видове спят по-малко от дребните животни“, казва Мейнджър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !