Днес пролетното равноденствие идва с последната суперлуна за 2019

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 март 2019 в 00:00 14049 0

Кредит What's Up Yukon

Астрономическата пролет ще настъпи днес, 20 март в 23:58 часа. А само няколко часа след пролетното равноденствие ще изгрее и последната за 2019 г. суперлуна. 

Съвпадението е рядко, последното е било преди 19 години.

Пролетното изравняване на светлата и тъмната част от денонощието бележи момента в орбитата на Земята, когато Слънцето пресича небесния екватор.

Ако наблюдаваме Земята от космоса, ще видим че оста на Земята е наклонена на 23.5 градуса. Имаме равноденствие два пъти годишно - пролет и есен - когато наклона на земната ос и орбитата на Земята около Слънцето се комбинират така, че оста е точно перпендикулярна на орбитата.

При равноденствие двете​ полукълба на Земята получават поравно слънчеви лъчи. Но в Северното полукълбо ще се наслаждаваме на по-ранни изгреви, късни залези, топли ветрове, разлистващи се дървета, покълнали треви и цветя. А в същото време на юг от екватора започва противоположният сезон - късни изгреви, ранни залези, хладни ветрове, изсъхнали и падащи листа.

Третата суперлуна

В същата нощ, Луната ще стане пълна в 3.43 ч. на 21март българско време, само няколко часа след равноденствието, началото на пролетта за Северното полукълбо.

Тя ще се приближи до Земята на 360 492 км според Time&Date и това съвпадение с пълнолунието ще я накара да изглежда по-голяма. Събитието, когато преминаването на перигея от Луната и пълнолунието са в рамките на няколко часа, се нарича неофициално „суперлуна“

Както всички други суперлуни, тя ще изглежда великолепно, освен това ще е и последната суперлуна за годината, следващата суперлуна, ще се издигне на 9 февруари 2020 г. Суперлуните изглеждат малко по-големи и по-светли от обикновеното пълнолуние. така че си струва да погледнете нагоре.

Все пак да отбележим, че разликата между суперлуната и „нормалното“ пълнолуние е доста трудно да се определи с невъоръжено око -  Луната изглежда по-голяма не когато нейният диаметър видимо трябва да е по-голям обективно, а когато виси над хоризонта и може да се сравни с далечните сгради или дървета.

Рядкост е суперлуната да се случи в същия ден на равноденствието, но това няма да я направи по-различна от която и да е друга през годините.

"Последният път, когато моментите на пълнолунието и пролетното равноденствие са толкова близки, в рамките на 4 часа, бе през март 2000 г., но за последен път това се е случило на същата дата през 20 март, 1981 г.," според сайта Old Farmer’s Almanac.

Да, на 20 март, ако погледнете нагоре към небето, ще се срещнете с абсолютно великолепна, но с малко разочароващо име луна. Индианците наричат ​​пълната Луна през март „червейно пълнолуние“, защото съвпада с времето, когато почвата се размразява, омеква и започват да се появяват земните червеи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !