Добавяме една "високосна" секунда на 30 юни

Наука OFFNews Последна промяна на 28 юни 2015 в 08:39 22821 0

На 30 юни в 23:59:59 часа към световното универсално време ще бъде добавена допълнителна секунда. Това е необходимо заради забавянето на въртенето на Земята, но е възможно да породи сривове в работата на Интернет и сървърите.

Строго погледнато, един ден трае 86 400 секунди. Така е в съответствие със стандарта на времето, който хората използват в ежедневието си - координираното универсално време или UTC. UTC е "атомно време" - продължителността от една секунда се основава на много предвидими електромагнитни преходи в атома на цезия. Тези преходи са толкова надеждни, че цезиевият часовник е с точност до една секунда на 1 400 000 години.

Въртенето на Земята постепенно се забавя с около 0.002 секунди на денонощие. Затова веднъж в рамките на няколко години се добавя още една допълнителна секунда, за да се догони "атомното време".

Допълнителната секунда може да се нарече "високосна", тъй като се добавя един път на няколко години. Все пак, да се добавят точно 0.002 секунди към универсалното време е невъзможно.

"По времето на динозаврите Земята е извършвала едно пълно завъртане около оста си за около 23 часа", - разказва Даниел Макмилън (Daniel MacMillan) от Центъра за космически полети на НАСА. - "През 1820 г. оборотът на Земята е ставал точно за 24 часа или 86400 секунди. От 1820 г. досега средното денонощие се е увеличило с около 2,5 милисекунди."

Тази година учените вече за 26-ти от 1972 г. ще добавят секунка към универсалното време. Но компютърните часовници по всички важни световни сървъри няма да могат да се коригират едновременно. И всички ще минат през тази процедура по различни начини: някои ще покажат 60-а секунда, а други - два пъти 59-тата. Възможно е компютърите да определят допълнителната секунда като системна грешка и да се рестартират.

През 2012 г. вече е имало подобен проблем, който причинил хиперактивност на някои сървъри. За проблеми са докладвали Reddit, Yelp и LinkedIn. Тази година, някои интернет компании са подготвени предварително. Например, Google вече е добавял към компютърното си време тези хилядни от секундата.

Междувременно учените продължават да спорят, доколко това е необходимо. Има предложения да не се променя времето на всеки няколко години за секунда, а веднъж с час на сто години.

Предложенията за премахване на високосна секунда се очаква да се разгледат в края на 2015 г. от Международния съюз по далекосъобщения, специализирана агенция на ООН, която разглежда въпроси в областта на информационните и комуникационни технологии.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !