Добра новина: Аерозолните микрокапки не са толкова ефективни разпространители на COVID-19 (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 29 октомври 2020 в 00:06 7349 0

Тестваният субект кашля в лазерен скенер по време на проучване как микрокапките разпространяват вируса, който води до COVID-19. Кредит: University of AMsterdam

Въпреки че COVID-19 може да бъде пренесен с помощта на аерозоли, това вероятно не се случва много често.

Сега всеки знае, че SARS-CoV-2, новият коронавирус, се разпространява чрез капчици. Но това се оказа не цялата история.

През летните месеци стана все по-очевидно, че вирусът може да се предава и чрез аерозоли (по същество много малки частици в суспензия). Тези аерозолни частици са много по-малки от капчиците и могат да останат във въздуха с часове и да пътуват по-далеч - което донесе нови проблеми по отношение на вирусното предаване. Това също се оказа само част от историята.

Ново проучване, проведено от изследователи от Университета на Амстердам, Институт "Ван дер Ваалс-Земан", показва, че аерозолните микрокапчици могат да носят вируса, но не са особено ефективни в това, особено в добре проветриви сгради.

Това е може би първото изследване от този тип, коментира ръководителят на екипа Даниел Бон (Daniel Bonn).

„Наистина не знам за „предишни проучвания“ [като това]. Има казуси като ресторанта в Китай (Zhangzou), но доколкото знам, там не е имало реална оценка на риска “, отбелязва Бон.

Бон работи със смесен екип от физици и лекари. Те използват лазерна технология за количествена оценка на риска от разпространение на аерозола и колко време се задържат аерозолите във въздуха и какъв е рискът от предаване на SARS-CoV-2.

Тествани са седем здрави доброволци (петима мъже, две жени) и учените установяват, че възрастта, полът, теглото и височината нямат статистически значим ефект върху аерозолния състав по отношение на размера и броя на капчиците. Изключение прави един човек, който произвежда 17 пъти повече обем течност от останалите. Предполага се, че ако такъв човек е заразен с SARS-CoV-2, той или тя може да се превърне в така наречения „суперразпространител“ поради големия брой изпуснати капчици.

Разпределението на размера на капчиците от аерозолите, отделени при говорене или кашляне, се измерва с помощта на лазерна дифракция, използвайки Malvern Spraytech с 300-милиметрова леща. В тази конфигурация могат да се измерват размерите на капки между 0,2 µ m и 2 mm. Говоренето и кашлянето се извършва директно в лазерния лъч, а събирането на данни се извършва в режим „бързо придобиване“, така че да няма мъртво време и разпределението на размера на капките да се измерва преди изпаряването им. За кашлица обемното разпределение, измерено с помощта на лазерна дифракция, показва, че средно 98% ± 1% от обема на спрея се съдържа в големите капки (100 μ m – 1000 μ m). За малките аерозолни капчици това възлиза на ∼20 × 10микрокапки, произведени в една кашлица и ∼7 × 106 за реч. Установено е, че установено, че вирусният РНК товар в неразредена орална течност или слюнка е 104 -106 копия/мл за COVID-19 симптоматични пациенти. 

„Целта на нашето изследване е да определим количествено рисковете от разпространението на аерозоли чрез измерване и моделиране на тяхната устойчивост. С настоящите познания за вируса установяваме, че рискът е реален, но не много голям. Това е така, защото аерозолните капчици са толкова малки, че съдържат относително малки количества вируси“, отбелязва Бон.

Въз основа на резултатите от проучването може да се каже, че ако сградите са добре вентилирани, рискът да се предаде вируса от аерозолни капчици е относително нисък - съществува, но е много малък.

Например, ако някой влезе в пространство няколко минути след като носителят на коронавирус се закашля в района, рискът от инфекция е несъществен и ако носителят само говори, е още по-нисък, защото по-големите капчици падат на земята. а аерозолните капчици се проветряват.

Все още е трудно да се определи точно какво означава „нисък риск“, но дори тази несъвършена информация е много важна, защото може да каже на властите къде да насочат усилията за превенция и да помогне при оценката на риска на закрито.

„Хората, разбира се, трябва да продължат социалното дистанциране и почистването на ръцете, а също да оценим критически аерозолите на вентилационната способност на работната и битовата си среда. Твърде много активни (говорещи, пеещи, крещящи) хора в лошо проветрива среда създават проблем и затова тази зима трябва да се избягват".

Констатациите също така засилват значението на съществуващите мерки за превенция като носенето на маски и социалното дистанциране. По-големите капчици, които са по-склонни да носят вируса, бързо падат на земята в рамките на 1-1,5 метра.

„Ако искате да минимизирате риска от инфекция, трябва не само да държите на 1,5 метра дистанция, но и да се уверите, че стаята, в която се намирате, е добре проветрена. И мийте ръцете си".

Справка: “Aerosol persistence in relation to possible transmission of SARS-CoV-2” by Daniel Bonn, Scott H Smith, Aernout Somsen, Cees van Rijn, Stefan Kooij, Lia van der Hoek and Reinout Alexander Bem, Physics of Fluids. DOI: 10.1063/5.0027844

Източник: Aerosol microdroplets aren’t very good at carrying COVID-19, new laser study shows, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !