Доказаха, че психеделичните дроги могат да ремонтират невронните мрежи

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 юни 2018 в 00:15 13146 0

Учени получиха доказателства, че психеделичните дроги имат свойства, които променят физически човешкия мозък.

Последните изследвания, публикувани в Cell Reports, разкриват, че психеделичните дроги, а именно DOI, DMT и LSD, могат да променят мозъчните клетки при мишки и мухи така че се увеличава възможността невроните да сДендрите на ларвите Drosophila в различни стадии на развитие и (от ляво на дясно) при контролно състояние, ефектът на DPI и LSD разклонят и да се свържат помежду си.

Изследването подкрепя теорията, че психеделиците могат да бъдат полезни при състояния като депресия и тревожност, както и с посттравматичното стресово разстройство и пристрастявания.

"Това са някои от най-мощните съединения, за които е известно, че оказват влияние върху мозъчните функции, за мен е много очевидно, че трябва да разберем как работят", обяснява Дейвид Е. Олсън (David E. Olson), водещ автор на изследването.

Убеждението, че химическият дисбаланс причинява депресия, е широко разпространено, но новите доказателства показват, че депресията се проявява в резултат на промени в структурата на мозъчните вериги или мозъчна атрофия. Това обаче не означава, че невроните се унищожават по време на периоди на депресия, а че невроните се свиват и връзката между тях е по-малка.

Дендрите на ларвите на Drosophila в различни стадии на развитие и (от ляво на дясно) при контролно състояние, ефект на DОI и LSD. Ly et al. / Cell Reports 2018

Психеделичните лекарства подобряват връзките на невроните

При малки микродози психеделиците предизвикват нов растеж в невритите - мостовете между невроните, които позволяват вътрешните комуникации.

Екипът работи с различни дроги, променящи съзнанието, с различни дози в серия от тестове както върху култивирани клетки, така и върху живи животни - плъхове, Drosophila (плодови мухи) и рибки зебра.

Резултатите варират в различните тестове, но в изследването като цяло показва, че психеделиците увеличават броя на дендритите или разклоненията между клетките, както и увеличават плътността на дендритните в гръбначния мозък и синапсите. Всички тези структури играят важна роля в комуникационните канали на мозъка.

В някои случаи "пренавиването" на мозъка е продължава по-дълго, отколкото обикновено се очаква от ефектът от дрогата.

Ефектите на дрогите и една контрола (VEH) върху невроните. (Ly et al., CC BY-ND)

"Хората отдавна предполагат, че психеделиците са способни да променят невронната структура, но това е първото проучване, което ясно и недвусмислено подкрепя тази хипотеза", коментира Олсън.

"Това, което е наистина вълнуващо е, че психеделиците изглежда имат същите ефекти като от кетамина".

Нещо повече, някои от психеделичните дроги, които Олсън и неговите колеги изследват като LSD, се доказват като по-мощни и ефикасни от кетамина при стимулиране на връзките между невроните.

В тестовете не са включени човешки клетки, но фактът, че ефектът се наблюдава при невроните от различни видове под микроскоп и че екипът може да обясни генетичния път на механизма, дава основание да се  предположи, че това може да работи и върху човешкия мозък.

Изследователите планират да проучат дали тези психеделични дроги могат да се използват за подобряване на пластичността на мозъка - способността му да се възстановява - без свързаните с това халюцинации или други странични ефекти.

Това ще изисква по-задълбочено изследване как тези вещества засягат мозъка и по-специално кои биологични пътища включват и кои протеини произвеждат.

Преди да може да се създадат съединения, подходящи за лечение, изследователите казват, че трябва да се уверим, че нямат неблагоприятни ефекти върху невронни мрежи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !