Доказано: Шопингманията е болест

Ваня Милева Последна промяна на 22 ноември 2021 в 00:00 3701 0

Учените стигнаха до извода, че пристрастяването към пазаруването трябва да бъде признато като един от видовете психични разстройства.

Резултатите са публикувани наскоро в Comprehensive Psychiatry.

В разговорната реч явлението се нарича шопингмания, но психиатрите имат собствен термин -  "ониомания" (oniomania).

Световната здравна организация засега не класифицира състоянието като патологично за разлика от хазарта и пристрастяването към видеоигри, пироманията и клептоманията. Наличието на такава класификация би задължило  здравните институции да разработят специфични подходи към лечението му, подчертава Times.

Но тази зависимост засяга поне 5% или всеки 20-ти от световното население. А с нарастването на онлайн търговията проблемът се превръща в истинска катастрофа.

Заболяването е открито в началото на 20 век, но едва през 90-те години учените сериозно се заемат с този проблем. Симптомите са прости - страдащите от заболяването купуват неща, които са им абсолютно ненужни.

Има погрешно схващане, че към това пристрастяване, ониоманията, са предразположени предимно жените. Но последните проучвания, включващо 122 любители на онлайн шопинга, на учените от Медицинската школа в Хановер, Германия, показват, че почти няма разлика между половете и възрастта.

Кредит: Flickr, Dominic Alves, CC BY 2.0

С помощта на сканирания с ядрено-магнитен резонанс бе възможно да се установи, че малко преди покупката способността да се мисли рационално при засегнатите от ониомания почти напълно изчезва, а активността в областите на мозъка, които контролират емоциите и приятните усещания, се увеличава до краен предел.

Оказа се според проучването на германските учени, че неконтролираното пазаруване на стоки в мрежата води не само до финансови проблеми, но и до стрес, депресия, проблеми в семейството и по-нисък жизнен стандарт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !