20 януари 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Доказано: Шопингманията е болест

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 ноември 2021 в 00:00 24830

Учените стигнаха до извода, че пристрастяването към пазаруването трябва да бъде признато като един от видовете психични разстройства.

Резултатите са публикувани наскоро в Comprehensive Psychiatry.

В разговорната реч явлението се нарича шопингмания, но психиатрите имат собствен термин -  "ониомания" (oniomania).

Световната здравна организация засега не класифицира състоянието като патологично за разлика от хазарта и пристрастяването към видеоигри, пироманията и клептоманията. Наличието на такава класификация би задължило  здравните институции да разработят специфични подходи към лечението му, подчертава Times.

Но тази зависимост засяга поне 5% или всеки 20-ти от световното население. А с нарастването на онлайн търговията проблемът се превръща в истинска катастрофа.

Заболяването е открито в началото на 20 век, но едва през 90-те години учените сериозно се заемат с този проблем. Симптомите са прости - страдащите от заболяването купуват неща, които са им абсолютно ненужни.

Има погрешно схващане, че към това пристрастяване, ониоманията, са предразположени предимно жените. Но последните проучвания, включващо 122 любители на онлайн шопинга, на учените от Медицинската школа в Хановер, Германия, показват, че почти няма разлика между половете и възрастта.

Кредит: Flickr, Dominic Alves, CC BY 2.0

С помощта на сканирания с ядрено-магнитен резонанс бе възможно да се установи, че малко преди покупката способността да се мисли рационално при засегнатите от ониомания почти напълно изчезва, а активността в областите на мозъка, които контролират емоциите и приятните усещания, се увеличава до краен предел.

Оказа се според проучването на германските учени, че неконтролираното пазаруване на стоки в мрежата води не само до финансови проблеми, но и до стрес, депресия, проблеми в семейството и по-нисък жизнен стандарт.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.