Доклад: Какво доведе до аварията с най-високата язовирна стена в САЩ (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 април 2017 в 09:10 8130 0

Кредит Calif. Dept. of Water Resources

Независим анализ на аварията на преливника на язовир Оровил заключава, че обширни участъци от бетонната конструкция се разрушиха поради редица недостатъци при проектирането, изграждането и поддръжката на съоръжението, построено преди повече от половин век, съобщава KQED Science.

Причините за кризата са анализирани от Робърт Бий (Robert Bea), пенсиониран професор по гражданско строителство в Калифорнийския университет в Бъркли и съосновател на университетския Център за контрол на рисковете от катастрофи. Той твърди, че "потенциалните повреди със затворите на преливниците на бързотоците са заложени дълбоко в многобройните дефекти и недостатъци в проекта на Калифорнийския Департамент по водните ресурси"- агенцията, която е построи язовира през 60-те и сега е негов собственик.

На Робърт Бий са възлагани разследванията на нашумели инженерни неуспехи, в това число загубата на космическата совалка Колумбия, повредата на дигата в Ню Орлиънс след урагана Катрина и експлозията на нефтената платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив.

Пълният текст на доклада може да прочетете тук

В доклада, разпространен в понеделник, Робърт Бий твърди, че тези дефекти включват полагането прекалено тънка облицовка - около 4 до 6 инча (10-12 см) в критичните точки и липсата на армировка и анкери, които трябва да издържат на разрушителната сила на периодичното изпускане на вода. Той посочва, че настоящият американски стандарт за строителство на преливници изисква от 90 см до 1 метър бетон.

Калифорнийският Департамент по водните ресурси (DWR) усложнява тези заложени още в проекта недостатъци, като предвижда гигантският бетонен бързоток да се построи върху слаба скала. Изпълнителите също използват​ "местни почви" - най-вече глина - под фундамента на секциите на преливника, което позволи масова ерозия и изнасяне на чакъла, предназначен да укрепи основната дренажна система, заключава Робърт Бий в доклада.

Недостатъците, допуснати при проектирането на преливника, доведоха до интензивно напукване по повърхността на бетона и отваряне в местата на фугите между съседните бетонни плочи. Робърт Бий обяснява, че многократните ремонти на бетона са неефективни в случай на преливане на големи количества вода и допълнително ерозират повърхността отдолу.

Останките на основния преливник и бързоток на яз. Оровилe показват комбинация от "свежа" скала (в синьо-сиво) и "изветряла" скала (в червеникаво-кафяво) под облицовката на съоръжението. Снимка: Calif. Dept. of Water Resources

Един от най-главните недостатъци в строителството, отбелязва Бий, засяга сложната дренажна система, инсталирана под плочата. Системата се състои от мрежа от глинени тръби с вътрешен диаметър от 15 см и външен диаметър, вариращ от около 20 см до 27 см в свързващите им краища. Тръбите са разположени под формата на рибена кост под бетона. Те са предназначени да събират водата, която прониква през пукнатините в плочата и да я отвеждат извън стените на преливника.

И ако дебелината на плочата обикновено е около 38 см, бетонът над дренажните тръби е много по-тънък - с дебелина от 10 до 12 см или почти като на стандартен тротоар. Тънкият бетона се напуква над тръбите, което се вижда на повърхността на преливника.

Робърт Бий посочва и други грешки - DWR допуска да растат големи дървета в непосредствена близост до стените на преливника и бързотока. Техните корени може да блокират дренажните тръби, предназначени за оттичане на водата под бетона.

Язовирът е ключов обект от национално значение, който осигурява води за селскостопански нужди и градско водоснабдяване за фермите в долината Сан Хоакин и още 26 милиона души в района на залива на Сан Франциско и Южна Калифорния.

Департаментът на водните ресурси засега отказва коментар за анализа на Робърт Бий. В последните си изявления агенцията заяви, че преливникът на Оровил отговаря на стандартите за проектиране и строителство от 60-те години на миналия век и че многократните проверки са установили, че е добре поддържан и е одобрен за по-нататъшна употреба.

Анализът на Робърт Бий поставя под съмнение и двете твърдения на DWR. 

Повреденият бетон на основния преливник на язовир Оровил. Снимка: Calif. Dept. of Water Resources

Разрушаването на преливника доведе до криза през февруари

Язовирът се превърна в центъра на вниманието в световен мащаб в началото на февруари, когато се появи голяма яма в основния преливник по време на буря в язовира Оровил, втория по големина в САЩ.

Бързото покачване на водите на езерото и повредата принуждават специалистите на DWR да насочат водите към неизпитан авариен необлицован преливник. Тежката ерозия на склона заради огромното количество преливащи води предизвика опасения, че ще се срине цялосто съоръжение и бе дадена заповед за евакуация, засегнала около 180 000 души от населението по поречието на река Федър.

Видео за развитието на кризата през февруари:

И тъй като катастрофата изглеждаше близка, Бий заяви в интервю, че е потърсил материали, за да се опита да си обясни защо се случва това. Департаментът на водните ресурси отхвърля искането му за достъп до оригиналните проектни документи за преливника и прилежащия авариен преливник, оправдавайки се със забраната за предоставяне на информация за важни инфраструктурни обекти - данни, защитени от закон от 9/11. "Те ме погледнаха, усмихнаха се и казаха:"Може би сте терорист", спомня си Бий.

Разрушаването и унищожаването на преливника бе "предизвестен провал", заключава професорът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !