Документ, свързващ ваксините срещу COVID-19 с висок риск от миокардит, е оттеглен

Ваня Милева Последна промяна на 11 октомври 2021 в 09:07 9753 0

Кредит: Wikimedia Commons

Предварително отпечатано проучване, качено за първи път в MedRxiv, което твърди, че има 1 на 1000 риск от причиняване на миокардит от ваксина срещу COVID-19, е оттеглено поради грешни изчисления.

MedRxiv е уебсайт, който публикува проучвания, които тепърва ще бъдат рецензирани.

Изследването е публикувано за първи път на 16 септември и проведено от изследователи от Института за сърдечни заболявания на Университета в Отава. То бе широко използван за популяризиране на идеята, че ваксината срещу COVID-19 е опасна за употреба.

Проучването обаче е оттеглено заради грешни изчисления, съобщава Ройтерс.

Честотата на случаите на миокардит - възпаление на сърдечния мускул - е изчислена чрез разделяне на броя на ваксините срещу COVID-19 в Отава на броя на случаите на сърдечните заболявания.

Според техните изчисления рискът от миокардит е 1 на 1000 или 0,1 %.

Данните, използвани от изследването, обаче са грешни. Авторите до голяма степен са подценили количеството на сложените ваксини и то с много - 25 пъти по-малко от действителното количество.

Първоначално авторите на изследването са приели, че получените ваксини са 32 379 - а всъщност са 854 930.

В резултат на това погрешно изчисление, проучването е оттеглено на 24 септември, а изследователите казват в изявление:

„Нашата докладвана честота изглежда силно завишена от неправилно малък знаменател (т.е. брой дози, приложени през периода на изследването). Прегледахме наличните данни в Open Ottawa и установихме, че наистина е имало голямо подценяване като действителният брой на приложените дози е над 800 000

„За да избегнем подвеждането както на колегите, така и на широката общественост и пресата, ние авторите единодушно искаме да оттеглим този документ на базата на неправилни данни за честотата“, добавят авторите.

Институтът за сърдечни заболявания на Университета в Отава също публикува извинение за всяка дезинформация, разпространявана в резултат на това проучване и че „съжаляват, че тази грешка е довела до погрешна информация за честотата на миокардит след ваксината“.

Междувременно много сайтове, съобщили за проучването, не са публикували информация за оттеглянето, нито са споменали, че това проучване е препринт и не е прегледано, подчертава Ройтерс.

В отговор на оттегления предпринт, говорител на Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC) изпраща на Ройтерс проучване, публикувано на 3 септември, в което се наблюдават нежеланите събития след ваксини срещу мРНК между 14 декември 2020 г. и 26 юни 2021 г., с данни от Datalink за безопасност на ваксините. 

„Анализите за всички възрасти, комбинирани, не откриват значима връзка между иРНК ваксините срещу COVI-19 и миокардит/перикардит“, се отбелязва в доклада, въпреки че се добавя, че има доказателства за „връзка между ваксините с иРНК и миокардит/перикардит при по-млади мъже“, но се подчертава, че ползите от ваксината все пак надвишават рисковете.

Друго предварително отпечатано проучване за разпространението на миокардит сред млади мъже установява, че е шест пъти по-вероятно да развият миокардит от COVID-19, отколкото от ваксината.

Източници: 

Fact Check-Pre-print study that claimed 1 in 1,000 risk of myocarditis following COVID-19 vaccine was withdrawn due to miscalculation, reuters

Study saying COVID-19 vaccines cause heart inflammation that was hyped by anti-vaxxers, withdrawn due to miscalculation, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !