28 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Доматите и ябълките лекуват дробовете на пушачите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 декември 2017 в 00:00 49820

Трима американски лекари публикуваха резултатите от десет проучвания, които доказват, че бившите пушачи възстановят бързо функциите на белите си дробове, ако ядат много плодове и домати.

Изследователи от Медицинския факултет на Университета Джонс Хопкинс показаха, че белите дробове на пушачите по-лесно се възстановяват след отказването от вредния навик, ако ядат много ябълки и домати.

Нужни са поне два домата и повече от три пресни плода на ден. Изследователите са проучили ефекта и на консервираните и термично обработените плодове и зеленчуци (включително кетчуп), но се оказа, че те нямат значимо въздействие върху състоянието на белите дробове.

А при хората, които никога не са пушили, ябълките и доматите забавят свързаното с възрастта отслабване на белодробната функция. Изследването е публикувано в списание European Respiratory Journal и в прессъобщение на сайта на Университета Джонс Хопкинс. 

В изследването (European Community Respiratory Health Survey, ECRHS)  от 2002 г. са взели участие 680 жители на три европейски страни (средната възраст на участниците в проучването е 43 години). Всички отговарят на въпросника и се подлагат на процедурата спирометрично измерване на обема на белите дробове и дихателната честота в продължение на десет години. Потреблението на различни хранителни продукти беше оценено чрез съответните въпросници.

Учените свързват ефекта с антиоксидантите, които се съдържат в плодовете и доматите. В малки количества, те нямат значително влияние върху организма, но продължителната употреба на антиоксиданти с храна води до значително забавяне патологията на белодробната функция с възрастта, а дори и обръща негативните последици от тютюнопушенето сред бившите пушачи.

Авторите на изследването отбелязват, че техните резултати трябва да бъдат взети под внимание от терапевтите, които дават съвети на пушачите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.