Дори "тихото" Слънце все пак е активно

Ваня Милева Последна промяна на 06 август 2020 в 12:02 5390 0

Слънчевата активност варира в 11-годишните цикли. Но преди да започне нов цикъл на активност, Слънцето обикновено е много спокойно в продължение на няколко години.

Във времената на минимум в цикъла Слънцето няма почти никакви слънчеви петна и активността му е много ниска. Или само така изглежда.

Трима финландски изследователи показаха, че Слънцето е много интересно и през пасивния период,  откривайки, че макар Слънцето видимо да е спокойно, това не е така в радио и ултравиолетовата част на спектъра. Оказва се, че по време на минимума има и много активни зони, които излъчват много радио и UV лъчение, а именно от районите в близост до полюсите на слънцето. Това е наблюдавано както с радиотелескопа "Мецахови", така и от спътници.

Юха Калунки (Juha Kallunki), Меря Торникоски (Merja Tornikoski) и Ирен Бьорклунд (Irene Björklund), изследователи от радиообсерваторията "Мецахови", описват в рецензирана научна статия, публикувана в Solar Physics, своите наблюдения, които представляват първото астрономическо систематично изучаване на явленията на слънчевия минимум.

Изследователите стигат до своето заключение, като изследвт слънчевите радио карти по данни от радиообсерваторията "Мецахови" и ги сравняват с данните, събрани от спътник, наблюдаващ Слънцето в ултравиолетовия обхват. Соларните карти показват активните радиоизлъчвания, които могат да се наблюдават като по-горещи зони от останалата част от слънчевата повърхност.

Наблюдавана активност в близост до северния полюс на слънцето. Кредит: Aalto University

Според изследователите има три обяснения за радиоизлъчванията.

Първо, някои излъчвания са наблюдавани в полярните зони на слънчевите карти, които могат да бъдат идентифицирани като коронални дупки. Потокът от частици или слънчевите ветрове, изхвърляни от коронални дупки, могат да причинят полярни сияния, когато достигнат земната атмосфера. Короната е външната атмосфера на Слънцето.

Второ, изследователите наблюдават излъчвания, където въз основа на други наблюдения могат да бъдат открити изхвърляния на горещ материал от повърхността на слънцето.

Трето, радиоизлъчванията са открити в райони, където въз основа на сателитни наблюдения са открити силни магнитни полета.

Изследователите откриват и радиоизлъчвания в някои области, където не е открито обяснение въз основа на сателитните наблюдения.

Коронални дупки на полюсите. Кредит: Aalto University

„Циклите на слънчевата активност не винаги продължават точно 11 години“, обяснява доцент Меря Торникоски. „Не може да бъде идентифициран нов период на активност, докато не започне. Във всеки случай тези наблюдения на тихата фаза, която сега анализираме, е ясно, че са през период, когато активността е най-ниска. Сега чакаме нов възход на активността"

Последните четири цикъла на Слънцето показват, че общата тенденция на активност намалява. Финландските изследователи се опитват да установят дали виждат причини за тази намаляваща активност при минимумите на Слънцето.

Справка: Juha Kallunki, Merja Tornikoski, Irene Björklund. Identifying 8 mm Radio Brightenings During the Solar Activity Minimum. Solar Physics, 2020; 295 (7) DOI: 10.1007/s11207-020-01673-5

Източник: The quiet Sun is much more active than we thought, Aalto University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !