Достъпът до световните научни списания е прекратен за българските учени

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 август 2016 в 17:29 15653 0

Днес, 15 август, е прекратен достъпа на българската академична общност до световните научни ресурси и информация за базите данни на издателство Elsevier - Science Direct и Scopus.

Това се случва, защото Министерството на образованието и науката (МОН) не е подновило абонамента към издателство Elsevier.

"Вече осми месец "Елсевиер" осигурява достъп до базите данни ScienceDirect‬ и ‪Scopus‬ за българската научна общност без валиден договор. Поради това, издателят спира достъпа до тях, считано от 15 август 2016 г." - съобщава издателството на страницата си във Facebook.

"Проблемът е дефицит в бюджета на МОН от 5.6 млн. лева", съобщава Дневник.

Всъщност за годишен абонамент за достъп до пълния текст на научните публикации в ScienceDirect и базата данни SCOPUS, издателство Elsevier изисква около 7.9 млн. лева с ДДС за българските научни организации, институти и университети.

В същото време целият бюджет на МОН за наука е около 24 млн. лв, от които за 2016 г. са отделени 15 млн. лв. за Фонд за научни изследвания, обясняват от министерството.

Отдавна сред научната общност се шири недоволство заради непосилните цени за достъп на издателства като Elsevier. Въпреки дългогодишното движение "за открит достъп", което има за цел да предостави резултатите от научните изследвания за свободно, вместо да гният зад скъпия платен абонамент, излиза че традиционният подход за публикуване остава здраво вкоренен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !