Достатъчни са само 10-20 %, за да се достигне колективен имунитет

Ваня Милева Последна промяна на 23 май 2020 в 17:33 8022 1

Графиката показва прогресията на епидемия на COVID-19 в случай на коефициент на вариация CV = 1. Прагът на колективния имунитет HIT е 23,6%. Кредит: Gomes, M. G. M., et al. Individual variation in susceptibility or exposure to SARS-CoV-2 lowers the herd immunity threshold. medRxiv 2 May 2020. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.27.20081893v1

Допреди два месеца широко разпространено бе предположение, че колективният имунитет срещу COVID-19 няма да бъде постигнат, докато около 60% (дори 70%) от населението не бъде заразено. За тези държави, които искаха да провеждат политиката на "стаден имунитет" би довела до смъртта на 250 000 души във Великобритания например.

Тази цифра е оспорена от много учени, а сега и от ново проучване на екип, ръководен от Габриела Гомес (Gabriela Gomes) от Школата по тропическа медицина в Ливърпул. Според тях е по-вероятно истинската цифра да е между 10 и 20 на сто. 

„Прагът на колективния имунитет“ (HIT - herd immunity threshold) от 60 % се основава на идеята, че всички имаме еднаква вероятност да се заразим с вируса. Всъщност има голямо разнообразие в чувствителността на отделния човек към заразяване. Хората, които са уязвими или имат се излагат на вируса по-интензивно - например ако работят в интензивно отделение - на практика е много по-вероятно да се заразят с болестта. С напредването на епидемията контингентът от лесно заразими индивиди се изчерпва и вирусът трябва да "търси" нови жертви, които обаче се заразяват по-трудно.

Моделирането от екипа на Гомес има за цел да изчисли „коефициента на вариация“ (CV), който количествено определя разликите в чувствителността на хората към вируса - като нула обозначава никаква променливост (т.е. с еднаква вероятност може да бъдем заразени). Ако този коефициент наистина е нула, казват учените, тогава колективният имунитет ще бъде постигнат едва когато над 60% от населението бъде заразено. Ако коефициентът е 4, от друга страна, това ще бъде постигнато, когато 10% от нас се заразят. След това екипът разгледа данните от реалния живот, за да се опита да установи какъв е коефициентът на вариация в действителност и заключава, че той е в диапазона от малко под 2 до малко над 3. Това би означавало, че колективният имунитет може да бъде постигнат, когато се заразят между 10 и 20 %.

Тук трябва да се направят обичайните предупреждения към този вид изследвания. Работата на Гомес е теоретично моделиране и, както и много други материали за COVID-19, които сe публикуват сега, тя не е подложена на т.нар. партньорска проверка (peer review).

Интересно е обаче, че нейната оценка за колективния имунитет между 10 и 20 % се подкрепя от данните за реалното развитие на епидемията. Най-близкият до контролиран експеримент за разпространението на COVID-19 бе круизният кораб Diamond Princess, при който болестта се разпространи неконтролирано през януари и почти всички по-късно са тествани за болестта. От 3711 пътници и екипаж, 712 - или 19 на сто - са били заразени.

Ако колективният имунитет наистина се постига между 10 и 20 на сто, това може да означава, че много части от света се приближават към него - или вече го имат. Проучване на 1000 жители в северозападния германски град Гангелт в началото на април показа, че 14% вече са били заразени (мнозина без дори да знаят това). Проучване на 1300 нюйоркчани в края на април показа, че 21% са били заразени.

Справка:

Gomes, M. G. M., et al. Individual variation in susceptibility or exposure to SARS-CoV-2 lowers the herd immunity threshold. medRxiv 2 May 2020. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.27.20081893v1

Източник

Why herd immunity to COVID-19 is reached much earlier than thought, Nic Lewis

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

24.05 2020 в 00:19

Драга Ваня незвисимо дали 20 или 70 процента е прагът на колективния имунитет то той работи и затова не хейтвай учените които от началото на пандемията обясняват че единствения изход от ситуацията е това. И не го наричай стаден, обиждаш себе си и читателите! Защо 20% може да е достатъчно е дълга тема, но ако е така е това е много добра новина. Ако съдим по БГ и някои други страни дори по-малко от 20% имат шанс да редуцират веригата на предаване. Най-важното, може да се окаже, че мерките за изолация изобщо не са помогнали. На мене почва вече да ми се струва релистична версията на професора евреин който каза - каквото и да направите ще има 70 дневен пик и след това следва ограничаване (по памет цитирам)!