Доц.д-р Николаева-Гломб: Ваксините са жертва на своя собствен успех

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 май 2017 в 00:30 20210 2

Ваксините са жертва на своя собствен успех - по този начин коментира доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" на Националния център по заразни и паразитни болести по време на Софийския фестивал на науката нарастващото антиваксърско движение в световен мащаб. 

В лекцията си "Пришълци от миналото" доц. д-р Николаева-Гломб предупреди, че болести, за които има лечение под формата на ваксиниране, като коклюш, морбили, дифтерия, отново са се завърнали в нашето съвремие. Това се дължи на отказа на все повече хора да ваксинират децата си. В миналото, когато забравените вече болести са били наблизо, хората са се редели на опашка, за да бъдат ваксинирани, припомни тя.

Ваксините не са съвършено творение, както всяко, дело на човека, затова не трябва да се очакват чудеса от тях. Винаги остават хора, които поради някакви обстоятелства, остават неваксинирани (било поради генетични особености, моментни противопоказания, такива, които не успяват да изградят отговор при ваксиниране и т.н).

Снимка: NaukaOFFNews

"За съжаление тези хора ще се увеличават – заради развитието на болести, свързани с имунното състояние, или защото все повече се подлагат на химиотерапия, която унищожава клетки на имунната система, има хора, които се подлагат на трансплантации. Всички те са уязвими индивиди. Тези хора могат да бъдат запазени, а това ще стане само ако околното население има достатъчно силен имунитет", изтъкна доц. д-р Николаева-Гломб.

"Тряба да бъдем солидарни, да мислим, че спасяваме не само своето дете, но и на околните, а това ще стане чрез колективния имунитет", допълни именитият вирусолог.

Тя припомни възникването на ваксините и пътя им до наши дни, когато все повече хора отказват да ваксинират своите деца. Завръщат се болести, които са отдавна забравени до такава степен, че при появата им в болниците лекарите не ги очакват и те бързо се разпространяват. 

"Тук става въпрос за човешката отговорност, за изборите които правим, защото сегашните родители не бива да забравят, че те самите са били ваксинирани. Правото на всяко дете е на здраве, то превишава правото на всеки човек да има свободен избор, особено по въпроса за здравето", изтъкна доц. д-р Николаева-Гломб.

Снимка: NaukaOFFNews

След статията срещу ваксините на изгонения от лекарската общност д-р Андрю Уейкфийлд, която нанесе големи вреди на реномето на ваксините, се развиха няколко митове, обясни вирусологът. Първият е, че ваксините водят до аутизъм. Статията на Уейкфийлд има и положителни последици - редица епидемиолози започват да правят проучвания за връзката между тривалентната ваксина срещу морбили и аутизма (Уейкфийлд напада именно тази ваксина като причинител на аутизма). Събират се материали от заболели деца и няколко колектива, независимо един от друг, излизат със становището, че няма връзка между двете неща.

Връзката ваксини-аутизъм наистина е мит, смята и доц. д-р Николаева-Гломб. Не ваксината е виновна, не родителите са виновни, макар че се откриват генетични връзки, а заболяването е многфакторно и за момента не се знаят неговите точни причинители. Известно е, че през последните 10 години може да се говори за епидемия – с 200 процента е повишен броя на диагностицираните със заболяването.

Но трябва да се има предвид, че в този промеждутък лекари и психолози на два пъти променят определението какво е аутизъм. Неговите характеристики вече са много повече отколкото са били пез 1960 г. Затова много вероятно е вдигането на цифрата да се дължи на подобряването на диагностиката, смята доц. д-р Николаева-Гломб.

Снимка: NaukaOFFNews

В подкрепа на отричането на връзката ваксини-аутизъм е едно случайно събитие. В Япония в началото прилагат тривалентната ваксина срещу морбили, след това преминават на моноварианти. Въпреки това обаче се наблюдава, че броят на децата с аутизъм се увеличава. Това японско изследване е най-важното доказателство, оборващо мит №1, изтъква доц. д-р Николаева-Гломб.

Мит №2, обяснява тя, гласи, че не тривалентната ваксина причинява аутизма, а някои от съставките в нея. Първият виновник е бил Тимерозалът - органично живачно съединение, което представлява консервант. С оглед поевтиняване на ваксините, те се произвеждат в няколко дози едновременно. За да не се замърсят при манипулациите, в тях се слагакато консервант Тимерозал.

През 2001 г. Робърт Кенеди пише статия, публикувана в списанията "Ролинг стоун" и "Салон", че Тимерозалът е виновен за аутизма. По-късно "Салон" я оттегля. Извършват се множество поправки в статията, защото не са цитирани точно данните за количествата Тимерозал във ваксините, припомня вирусологът. Тимерозал обаче се използва от 1930 г., поради общественият натиск в САЩ от 2001 г. и в ЕС от 1999 г. ваксините не съдръжат Тимерозал като консервант. Това дава много голяма възможност за изследвания – 60-годишен период Тимерозал и 20-годишен без неговата употреба. И въпреки отстраняването му резултатите показват, че случаите на аутизъм растат все повече.

Следващият обвинен е алуминиевият хидроксид, който засилва имуннния отговор във ваксините. Алуминият обаче е често срещан в природата елемент, съдържа се дори в майчиното мляко. Обвинения има и срещу формалдехида - съединение, с което се убиват ваксините. В организма има формалдехид дехидрогеназа – след като в метаболитната ни система съществува такъв елемент, значи е нещо естествено и не е опасно, коментира  доц. д-р Николаева-Гломб. В убитите ваксини това съединение е в дози много по-малки от пресните плодове - в 1 круша има 200 мг, а в 1 доза ваксина 0,1 мг.

Снимка: NaukaOFFNews

Мит №3 – не ваксините победиха инфекциозните болести, а подобрените санитарни условия. "Да, така е, подорените санитарни условия имат своя дял в победата на много инфекциозни болести. Но данните (на таблицата горе) показват, че драстичният спад на заболеваемостта стават след прилагането на ваксината срещу морбили и коклюш", обяснява вирусологът.

Мит №4 – твърде много ваксини, водят до претоварване на имунната система. Относно това обвинение доц. д-р Николаева-Гломб отговаря следното: "Ежденевно едно дете в момента, в който се роди, излиза и се среща с антигени - бактерии, вируси, прах, с микробиома по кожата на майката. Не са толкова много антигените, които се вкарват с ваксините - 11 антигена – 11 са задължителните ваксини".

Мит №5 – ваксините са създадени от богатите, за да се стерилизират бедните - на това доц. д-р Николаева-Гломб коментира единствено следното: "Инфекциите не признават граници и раси. За тях нашите географски граници са нищо. Ние не можем да стерилизираме една част от населението и да си позволяваме лукса да има инфекциозни болести".

Мит №6 – модерната медицина убива, затова трябва да се завърнем към природосъобразния живот и естествения имунитет доц. д-р Николаева-Гломб коментира така: "Всеки има право на избор, но когато става въпрос за завръщане към по-приросъобразен живот да не забравяме, че тогава трябва да се откажем от топлата вода, мобилните телефон, интернет. А най-важното, което трябва да помним, е, че благодарение на модерната медицина продъжителността на живота е удължен почти двойно в сравнение с тази от 18-и век – тогава средно се е живяло до 40 години, на възрастните хора на 50 години се е казвало баба, дядо, старейшини са били, което сега трудно може да се каже за един 50-годишен човек".

Каква е рецептата, по какъв начин научната общност ще противодейства на нарастващите възгласи против ваксините беше попитана доц. д-р Николаева-Гломб, на което тя отговори: "Трудно е да се спори с религиозен фанатик. Единственият начин е говорене, говорене и пак говорене. Фестивали, отворени врати, обучение в училище, нужно е популяризиране на медицинските факти".

Развитието на човечеството е свързано с преодоляването на редица болести, което е свързано и с нашата еволюция. Запитана дали това, че се ваксинираме не спъва по-нататъшната еволюция на човечеството, доц. д-р Николаева-Гломб отговори: "Медицината не спъва еволюцията, а променя нейният курс на развитие. Ако спрем тези процеси или оставаме на нивото, на което сме, или се връщаме назад. Хората, всяко същество на земята, влияе по някакъв начин на еволюцията. С всяко наше действие променяме еволюцията - и не само що се отнася до инфекциозните болести, ами и със замърсяването, с климатичните промени и т.н.".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

29.09 2017 в 12:12

Изборът, основан на невежество и глупост, е престъпен.

7995

1

dora2017

15.05 2017 в 14:27

"Тук става въпрос за човешката отговорност, за изборите които правим, защото сегашните родители не бива да забравят, че те самите са били ваксинирани."
-Да, и още си нося последствията.

"Правото на всяко дете е на здраве, то превишава правото на всеки човек да има свободен избор, особено по въпроса за здравето", изтъкна доц. д-р Николаева-Гломб."
- Какъв алтруизъм само! Това ТРЯБВА да е право на избор както е в повечето европейски държави.