Драматичен доклад на IPCC: Нужни са драстични бързи промени, за да се ограничи затоплянето

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 октомври 2018 в 12:38 9481 2

Карта на повърхностните температурни аномалии в °C спрямо 1961-90 за август 2018. Източник: Met Office Hadley Centre

Според един драматичен доклад поддържането на повишението на глобалната температура под 1.5 градуса С напълно е загубило смисъл, тъй като вече приближава 3°С, съобщава BBC News.

Поддържането на средната температура на Земята под 1.5°C изисква "бързи, дълбоки и безпрецедентни промени във всички аспекти на обществото". Това ще бъде изключително скъпо, се казва в доклада, но е последната ни възможност.

След тригодишни проучвания и седмица на обсъждане между учени и държавни служители на среща в Южна Корея, Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) издаде специален доклад за въздействието на глобалното затопляне.

Критичното резюме от 33 страници за политиците носи отпечатъка на трудните преговори между климатичните учени, които се придържат към това, което показват техните изследвания, и политиците, които са по-ангажирани с икономиката и жизнения стандарт.

Независимо от неизбежните компромиси, има някои ключови послания.

"Първото е, че ограничаването на затоплянето до 1.5 ° C има много предимства, в сравнение с ограничаването му до 2 градуса", заяви проф. Джим Скеа (Jim Skea), съпредседател на IPCC.

"Вторият е безпрецедентният характер на нужните промени, ако искаме да ограничим затоплянето до 1.5ºC - промени в енергийните системи, промени в начина на управление на земята, промени в транспорта".

Изследователите рисуват тревожна картина на света с факти и цифри. Това ново проучване показва, че преминаването на границата от повишение с 1.5 ° С е хазарт с живота  на планетата. А тази граница от 1.5 ° С може да бъде надхвърлена само за 12 години, през 2030 г.

Можем да останем под нея, но това ще изисква спешни мащабни промени от страна на правителствата и отделните хора, освен това всяка година ще трябва да се инвестират огромно количество пари, около 2,5% от световния БВП, в продължение на две десетилетия.

Местоположението на най-високите температури за тази дата (в жълто), за този месец (в червено), откакто се водят наблюдения (в кафяво) 

Пет стъпки, които ще ни задържат под 1.5

  1. Световните емисии на CO2 трябва да намалеят с 45% спрямо нивата от 2010 г. до 2030 г.
  2. Очаква се възобновяемите енергийни източници да осигурят до 85% от световното електропроизводство до 2050 г.
  3. Използването на въглищата да се сведе до нула.
  4. За отглеждане на култури за биогорива ще са необходими до 7 милиона квадратни километра земя (малко по-малко от територията на Австралия).
  5. Нулеви глобални нетни емисии до 2050 г.

Колко ще струва всичко това?

Няма да е евтино. В доклада се казва, че за да се ограничи затоплянето до 1.5C, ще са нужни "средногодишни инвестиционни нужди в енергийната система от около 2.4 трилиона долара" между 2016 и 2035 г.

Според д-р Стивън Корнелиъс (Stephen Cornelius), бивш преговарящ по IPCC за Великобритания, сега във WWF, намаляването на емисиите в краткосрочен план ще струва много пари, но те ще са по-малко от това, което ще трябва да се плаща за премахване на въглеродния диоксид по-късно този век.

Какво ще стане, ако не действаме?

Изследователите твърдят, че ако не успеем да задържим температури под 1.5 ° С, ще се стигне до значителни и опасни промени. Ще трябва да се сбогуваме с кораловите рифове, тъй като в доклада се казва, че ще изчезнат на 100% при 2 градуса затопляне.

Глобалното ниво на морското равнище ще се покачи с около 10 сантиметра повече, ако оставим затоплянето да стигне до 2 ° С. Това може да не звучи особено много, но ако се запази границата от 1,5 ° С означава, че 10 млн. човека по-малко ще бъдат изложени на риск от наводнения.

Осъществим ли е изобщо този план?

Учените от IPCC не могат да предписват какво трябва да се направи, те могат само да очертаят какви са опциите. Но тези, които участват в това проучване, смятат, че показват реалистични начини да останем под 1.5 ° С.

"Всички ние трябва да променим фундаментално начина, по който живеем живота си, вече не можем да останем встрани от проблема", коментира д-р Дебра Робъртс (Debra Roberts), съпредседател на IPCC. "Докладът е много ясен, това може да се направи, но ще изисква огромни промени, социални и политически и придружени от нови технологични разработки".

Какво може да направи всеки?

В доклада се казва, че са нужни бързи и значителни промени в четири големи глобални системи:

  1. енергия
  2. земеползване
  3. градове
  4. промишленост

Но и се добавя, че светът не може да постигне целта си без промени от страна на отделните хора, като приканва хората:

  1. купувайте по-малко месо, мляко, сирене и масло и повече сезонна храна на местно ниво - и хвърляйте по-малко храна;
  2. шофирайте електрически автомобили, но и се разхождайте повече пеша;
  3. използвайте влакове и автобуси вместо самолети;
  4. използвайте видеоконферентна връзка вместо бизнес пътувания;
  5. използвайте пералня вместо сушилня
  6. изолирайте жилищата си;
  7. търсете потребителски продукти, изискващи по-ниски въглеродни емисии

Промените в начина на живот могат да доведат до глобални промени, казва Дебра Робъртс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

2

WOW

09.10 2018 в 01:10

Вече 25 години чета подобни апокалиптични прогнози и ми понеже адът все се отлага ми писна от глупостите. Само няколко неща. 1) IPCC не са учени, а международни лобисти. 2) Някак си трябва да осъзнаем факта, че глобалните климатични промени, или затоплянето отдавна са превърнати в бизнес, подобно на органик храните. Съответно си имат своя идеология, подобна на религия, цели и задачи; 3) Нека приемем че стотици учени сложили си модерната думичка "климатолози" ни вещаят горещ ад на земята. За незнаещите искам да припомня, че същите велики учени правят и прогнозите за времето следващата седмица. Опитайте се да си запишете цифрите за прогнозата и сравнете след 7 дена с реалността. Над 90% няма да съвпаднат. Хайде сега да предположим каква е достоверността на предсказание за 20 или 50 години напред!
Мога да изкарам още много аргументи в тази насока.

12407

1

Bad Horse

08.10 2018 в 16:30

"Ще трябва да се сбогуваме с кораловите рифове, тъй като в доклада се казва, че ще изчезнат на 100% при 2 градуса затопляне."

1. Затоплянето на въздуха с 2 градуса не води до затоплянето на морската вода с 2 градуса. Затоплянето на водата иска колосално повече количество енергия. Ако океаните са с 2 градуса по-топли, ние на сушата ще сме вече изпържени от жега.

2. В годишния цикъл на коралите температурата на водата се мени много повече от 2 градуса и в двете посоки. Пъти повече от 2 градуса, четох за 9 или нещо такова - течения, сезони и т.н. Не стои постоянна. Освен това корали живеят в различни климатични зони, при по-студена или по-топла вода отколкото само на едно място. Като цяло, при по-топла вода растат повече.

Тоест, ако някога водата се затопли, част от коралите могат да изчезнат, но това ще ни е най-малкия проблем. Алармизма с коралите може да го пенсионирате в музезя вече, до алармата на Гор, че до 2010 щяха да се разтопят ледниците и ще изчезнат белите мечки.